Ексклюзиви
четвер, 29 березня 2018 17:53

Україна планує примусово стягнути борг з Газпрому

Україна планує примусово стягнути борг з Газпрому
28 лютого Стокгольмський арбітражний суд задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз" щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги для транзиту. Фото: Delo.ua

Мін'юст готується примусово стягнути кошти з російського Газпрому за рішенням Стокгольму на підставі Нью-Йоркської конвенції.

"На сьогодні відбувається нарахування пені з Газпрому. Вона складає практично півмільйона доларів щодня. Також відбувається процес підготовки до примусового стягнення даного рішення на підставі Нью-Йоркської конвенції. Вона дозволяє стягнути ці кошти практично по всьому світу. Крім цього, Міністерство юстиції продовжує стягнення заборгованості з Газпрому по іншому рішенню національного українського суду. Вже понад 100 мільйонів гривень було стягнуто до державного бюджету", - повідомив міністр юстиції Павло Петренко, пише Укрінформ.

За його словами, у російської компанії не має шансів уникнути відповідальності. Тому зафіксований рішенням суду борг буде лише збільшуватися. Кошти Газпром поверне найближчим часом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія та Україна провели переговори щодо розірвання газових контрактів

28 лютого Стокгольмський арбітражний суд задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз" щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги для транзиту. Російська компанія зобов'язана виплати Україні $4,63 млрд. З урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений у 2014 і 2015 роках Газпром має сплатити $2,56 млрд.

У Газпромі відмовилися виконувати ці рішення суду. При цьому російська компанія ініціювала розірвання контрактів з Нафтогазом на постачання і транзит газу через її територію в Європу.

У січні 2016 року АМКУ вирішив оштрафувати Газпром на 85 млрд грн за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу України. Далі рішення було кілька разів підтверджено українськими судами. Зокрема, у лютому 2017 року Київський апеляційний господарський суд залишив у силі рішення щодо стягнення з Газпрому штрафу, який збільшився вже до 172 млрд грн за рахунок пені за його несплату.

Зараз ви читаєте новину «Україна планує примусово стягнути борг з Газпрому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути