Ексклюзиви
понеділок, 13 серпня 2012 17:48

Україна може вирощувати 100 мільйонів тонн зерна та олійних - експерт

Україна може вирощувати 100 мільйонів тонн зерна та олійних - експерт
Володимир Макар: Україна може вийти на валові збори зернових і олійних на рівні понад 100 мільйонів тонн. Фото: agribusiness.kiev.ua

Україна має всі можливості для того, щоб досягнути валового збору зернових і олійних культур на рівні 100 млн. тонн вже в найближчі 7-10 років.

Таку думку висловив у коментарі для Gazeta.ua віце-президент Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Макар.

"У першу чергу, запорукою оптимізму у прогнозах по майбутніх врожаях зернових є стійкий тренд протягом останніх років до зростання урожайності основних видів збіжжя. Понад 5% зростання щороку - це та реальність, яку ми маємо на сьогоднішній день. В 2011 році середня врожайність зернових сягнула 37 центнерыв з гектара, однак це далеко не межа для аграрної України", - сказав він.

За його словами, в 2020 році врожай зерна може досягнути 82 млн тонн, а олійних культур - 18 млн тонн.

"Тобто Україна може вийти на валові збори зернових і олійних на рівні понад 100 мільйонів тонн. Цьому сприяють певні структурні зміни в рослинництві. Якщо, наприклад, у 2007 році виробництво зерна, в першу чергу, залежало від врожаю озимих, то починаючи з 2008 року питома вага ярої зернової групи невпинно зростає. Так, у 2011 ярі зернові склали 55% загального виробництва зерна, 40% займала кукурудза, яка дає мінімум вдвічі вищий врожай з одного гектара. Показово, що незважаючи на несприятливі погодні умови протягом всього періоду формування цьогорічного врожаю зернових, ми очікуємо на валове виробництво зерна в 2012 році на рівні 45 мільйонів тонн", - зауважив Макар.

На його думку, дуже важливою є адаптація сівозмін до все більш жорстких погодних умов. Зокрема, на півдні України у степових регіонах перспективною культурою є сорго, урожайність якого складає щонайменше 35 ц/га.

"Якщо ще кілька років тому площі під посівами сорго в Україні складали 30-40 тисяч гектарів, то на сьогоднішній день ми досягли рівня 200 тисяч гектарів", - наголосив Макар.

Проте фахівець зауважив, що зростання валових зборів - не самомета, а об'єктивна необхідність для економіки України.

"Із урахуванням прогнозованого внутрішнього споживання зерна на рівні 30 мільйонів тонн, олійних культур - 6 мільйонів тонн, експортні обсяги для зерна і олійних через 10 років можуть становити 52 та 12 мільйонів тонн відповідно, що кожного року має приносити в Україну майже 20 мільярдів доларів США валютних надходжень. Реалізація потенціалу АПК - це найбільш реальний шлях до стабілізації обсягу золотовалютних резервів та макрофінансової стабільності країни в цілому", - резюмував Володимир Макар.

Зараз ви читаєте новину «Україна може вирощувати 100 мільйонів тонн зерна та олійних - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути