Ексклюзиви
четвер, 16 травня 2019 11:11

Україна може не отримати мільярди від міжнародних партнерів, якщо не запустить ринок електроенергії 1 липня - Насалик

Україна може не отримати мільярди від міжнародних партнерів, якщо не запустить ринок електроенергії 1 липня - Насалик
У законі про ринок електроенергії написано, які суб'єкти ринку і що повинні зробити для запуску ринку з 1 липня. Фото: epravda.com.ua

Невиконання закону "Про ринок елекроенергії", який запускає ринок із 1 липня 2019-го, загрожує Україні втратою траншу макрофінансової допомоги від Євросоюзу та інших кредитів міжнародних партнерів.

Таку думку висловив міністр енергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик.

"Якщо ми законом визначили певний термін і маємо макрофінансову допомогу, тобто допомогу від Європейського Союзу, яка складає мільярди доларів, і якщо з першого липня не запускається ринок, то очевидно, що і макрофінансова допомога буде переглянута, чи варто її надавати Україні", - зазначив Ігор Насалик.

За його словами, запуск ринку електричної енергії чітко регламентується законом "Про ринок електроенергії", і на даному етапі суб'єкти ринку електричної енергії заявили про готовність працювати в рамках нового законодавства з 1 липня 2019-го.

"У законі про ринок електроенергії чітко написано, які суб'єкти ринку що мають зробити для того, щоб ринок запрацював із 1 липня. Кожен суб'єкт, який звітує, говорить, що він готовий. Ну, якщо він готовий, то ринок, очевидно, повинен працювати", - повідомив Ігор Насалик.

Як раніше повідомлялося, президент держпідприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" Юрій Недашковський у листі заступнику голови комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу Олександру Домбровському повідомив, що переносити термін старту в Україні нового ринку електроенергії недоцільно.

Раніше представники ЄС, ЄБРР, Європейського енергетичного співтовариства, Європейського інвестиційного банку і USAID в Україні заявили, що стурбовані гальмуванням запуску нового ринку електроенергії.

Державні підприємства "НЕК "Укренерго" і "Енергоринок" вже приступили до тестових покупок і продажів у рамках підготовки до реалізації закону "Про ринок електричної енергії", повідомили в Національній комісії, що здійснює державне регулювання в сфері енергетики і комунальних послуг.

13 травня прем'єр-міністр Володимир Гройсман підтвердив, що запуск ринку планується з 1 липня.

Зараз ви читаєте новину «Україна може не отримати мільярди від міжнародних партнерів, якщо не запустить ринок електроенергії 1 липня - Насалик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути