Ексклюзиви
четвер, 12 липня 2018 16:02

У Нацбанку пояснили, чому зростання цін сповільнилося

У Нацбанку пояснили, чому зростання цін сповільнилося
До зростання цін може призвести зростання заробітних плат і переказів від трудових мігрантів, спад інтересу інвесторів до українських цінних паперів, відстрочка отримання фінансування МВФ. Фото: Тексти.org.ua

Нацбанк переглянув середньостроковий інфляційний прогноз. Адже у червні інфляція зменшилася до 9,9%. У травні показник становив 11,7%.

У червні інфляція уповільнилася нижче, ніж прогнозував регулятор. Головним чином, через збільшення пропозиції продуктів харчування внаслідок більш сприятливих погодних умов і зростання імпорту, повідомили у прес-службі НБУ.

Крім того, на темпах зростання вартості імпортованих товарів позначилося зміцнення обмінного курсу гривні.

Водночас високе значення базової інфляції свідчить про збереження значного фундаментального інфляційного тиску.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Україна може не отримати гроші МВФ

"Це - насамперед результат стійкого зростання споживчого попиту. На нього впливають високі темпи зростання доходів, які перевищують темпи зростання економіки", - наголосили у Нацбанку.

Тому Нацбанк переглянув середньостроковий прогноз щодо інфляції. На кінець 2019 року інфляція повинна становити 5,8%. До кінця 2020-го — 5%. Прогноз на кінець 2018-го Нацбанк залишив без змін. Очікують інфляцію на рівні 8,9%.

"Уповільнення інфляції у травні-червні поточного року буде нівельоване в другому півріччі. Адже в кінці року очікується істотне підвищення адміністративно регульованих цін і тарифів. Воно спрямоване на наближення цін на газ на внутрішньому ринку до ціні імпортного паритету ", - підкреслили у Нацбанку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В українських банках подорожчають кредити

До зростання цін може призвести зростання заробітних плат і переказів від трудових мігрантів, спад інтересу інвесторів до українських цінних паперів, відстрочка отримання фінансування МВФ. На них НБУ може вплинути за допомогою інструментів монетарної політики.

На компенсацію впливу цих факторів НБУ вирішив з 13 липня 2018-го підвищити облікову ставку до 17,5%.

Міжнародне рейтингове агентство S&P погіршило прогноз інфляції в Україні на 2018 рік - з 8,7% до 8,9%. Але поліпшило на 2019 рік - з 8% до 7,5%. За підрахунками МВФ, інфляція в Україні в 2018 році становитиме 11% замість раніше прогнозованих 10%. 2019 року вона знизиться до 10%.

Зараз ви читаєте новину «У Нацбанку пояснили, чому зростання цін сповільнилося». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути