понеділок, 12 листопада 2012 09:48

У "Газпромі" заговорили про штраф для України

У "Газпромі" заговорили про штраф для України
Як зазначають юристи, шанси на перегляд угод у "Газпрома" не високі. Фото: i-g-t.org

"Газпром" може оскаржити скорочення закупівель газу Україною в судовому порядку.

Про це повідомило джерело в монополії, пише "Комерсант-Україна" в публікації "Від "Газпрому" відійшли на 5 млрд кубометрів".

"Україна і без того не вибирає весь обсяг російського газу, передбачений контрактом. Раніше нам казали, що це відбувається в силу зниження споживання газу через проблеми в українській економіці. Зараз же з'ясовується, що, не виконавши контракт з нами, "Нафтогаз" шукає обсяги на стороні. Це неприйнятно", - заявив співрозмовник видання.

За його словами, якщо ключовий для "Газпрому" український ринок буде скорочуватися швидкими темпами, то монополія не виключає можливості оскаржити навіть нинішнє скорочення закупівель в суді.

Як зазначають юристи, шанси на перегляд угод у "Газпрома" не високі.

Нагадаємо, німецька RWE Supply&Trading розповсюдила заяву, згідно з якою компанія до травня 2013 експортує в Україну 5 млрд куб. м газу. Постачання почалися 1 листопада, і досі передбачалося, що протягом року в країну надійде не більше 4,3 млрд куб. м газу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Домовитись з Росією про дешевий газ не вдасться. До Бойка є питання - "регіонал"

Згідно з повідомленням джерела в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, збільшення імпорту відбудеться за рахунок розширення технічних можливостей насосних станцій на кордоні між Польщею та Україною.

"Ми знайшли технічні можливості для цього. За умови інвестицій у розмірі 10-12 мільйонів доларів ми розширимо імпортні можливості з 4 до 12 мільярдів кубометрів на рік на прийом газу з Польщі", - заявив співрозмовник у міністерстві.

У Міненерговугілля кажуть, що до кінця 2013 року розраховують поставити до 8 млрд куб. м газу. При цьому поставки з Росії повинні скоротитися з 27,5 млрд куб. м цього року до 19,5 млрд куб. м наступного.

Зараз ви читаєте новину «У "Газпромі" заговорили про штраф для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

40

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути