четвер, 23 травня 2024 14:18

У державному бюджеті утворилась дірка в $5 млрд

У державному бюджеті утворилась дірка в $5 млрд
Є велика фіскальна проблема, заявив міністр фінансів. Фото: НБУ

У державному бюджеті утворився розрив у $5 млрд, необхідних на закупівлю зброї.

Про це сказав міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю на "Громадське радіо".

Це питання "напевно найбільш актуальне зараз", заявив міністр.

Після того, як Сполучені Штати Америки розблокували пакет допомоги, у теорії покриті видатки соціально-гуманітарного напрямку, сказав Марченко.

"Але практично у нас є велика фіскальна проблема, або, скажімо так, не вирішене питання щодо видатків військового характеру, так званих мілітарних видатків", - заявив міністр.

За останні пів року Україна мінімально отримувала допомоги від партнерів у військовій частині, що спричинило додаткове навантаження на бюджет в частині додаткових видатків військового характеру, сказав Марченко.

Зараз це перекривається, переміщуються видатки кінця року на необхідну закупівлю зброї, замовлення снарядів та інші речі, які зараз необхідні, розповів урядовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар подорожчав, а курс євро стрімко впав

"На цей час, я думаю, що можна говорити про цифру близько п'яти мільярдів доларів. Я оперую такою цифрою у доларах, тому що мені простіше пояснювати це для наших партнерів. І ми думаємо яким чином ми це будемо перекривати вже найближчим часом", - заявив Марченко.

Питання досить актуальне, тому що є зобов'язання перед партнерами, є програма Міжнародного валютного фонду, сказав міністр.

"Але ці видатки передбачають інший набір дій інструментів, ніж наприклад пошук коштів партнерів. Тобто ці видатки ми маємо перекривати самостійно, і вони досить великі. Питання залишається, але є у нас план", - заявив Марченко.

У найближчі тижні буде місія МВФ, повідомив міністр.

"Нам потрібно успішно пройти четвертий перегляд програми. Ми зробили всі кроки для того, щоб він був успішним. А далі будемо спілкувати з нашими партнерами шукати способи і рішення", - сказав Марченко.

У лютому Україна домовилася з МВФ про третій перегляд програми Механізму розширеного фінансування (EFF) обсягом $15,6 млрд.

Торік у листопаді Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2024 рік. Доходи встановили на рівні 1,768 трлн грн, видатки - 3,35 трлн. Основною статтею видатків є оборона. На неї спрямували 22,1% видатків.

Зараз ви читаєте новину «У державному бюджеті утворилась дірка в $5 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути