понеділок, 07 вересня 2020 09:32

Тіньові агровиробники руйнують українське село - аграрії

Тіньові агровиробники руйнують українське село - аграрії
Законопроєкт №3131-д пропонує встановлення мінімальної суми податків, яку повинен заплатити орендар або власник землі. Фото: Агрополіт

Фермери та власники невеликих агрогосподарств закликають народних депутатів прийняти законопроєкт №3131-д, спрямований на детінізацію агропромислового комплексу.

Цей закон пропонує встановлення мінімальної суми податків, яку повинен заплатити орендар або власник землі - поставлене податкове зобов'язання (ППЗ).

Передбачається, що ППЗ буде запроваджуватися поетапно. Перехідний період для середніх і великих аграрних підприємств - три роки, після цього ставка ППЗ складе 4,5% від нормативно-грошової оцінки землі (НГО) - приблизно 1220 грн за гектар. Для дрібних аграріїв і сімейних ферм умови м'якші - два роки діятиме пільговий період, після чого ППЗ буде встановлено на рівні 2% від НГО, що становить близько 540 грн за гектар.

Власники земельних паїв, які здають їх в офіційну оренду, і селяни, які самі обробляють свої земельні ділянки площею до 1 га, під дію закону не підпадають.

"Нас лякають, що влада придумала новий спосіб, як збирати з селян і агровиробників додатковий податок. Спочатку ми теж занепокоїлися. Але після розібралися, що нічого страшного немає: тих аграріїв, які сьогодні чесно платять податки, цей закон взагалі не торкнеться. Наприклад, наше підприємство працює повністю "в білу". Ми платимо всі податки, наші працівники офіційно працевлаштовані. У нас сьогодні податкове навантаження з гектара вже більше - 1,3 тис. грн. Нас закон №3131-д попросту не торкнеться. А ось ті, хто ховається в тіні, їм доведеться платити. Але я не бачу тут нічого поганого. Навпаки, умови повинні бути для всіх однакові", - говорить Сергій Задорожний, директор ПП "Кедр".

Податки повинні платити всі, вважає Аркадій Вільховий, директор ФГ "СОЛОМІЯ-А".

"Всі хочуть, щоб були хороші дороги, освітлення на вулицях, безкоштовна медицина, безкоштовне навчання в школах. Але коли справа доходить до того, щоб чесно платити податки, багато хто робить все, щоб цього уникнути. У нас в районі є кілька "тіньовиків" - заробляють вони добре, але про те, щоб платити податки, і думати не хочуть. Коли по сезону наймають людей, часто їм не доплачують - адже домовляються на словах. Крутять з орендою паїв - селяни скаржаться, що їх часто обманюють, а зробити нічого не можуть. Таких "фермерів" працювати чесно може змусити тільки закон", - говорить Вільховий.

Якщо закон буде прийнятий, то багато невеликих сімейних господарств, які сьогодні працюють "в сіру", швидше за все, повністю легалізуються, вважає Вільховий.

"У легальної роботи є великий плюс - якщо працюєш "в білу", можеш претендувати на держпідтримку і отримувати кредити під пільгові умови. Якщо говорити про дрібних сільгоспвиробників, ставка 540 грн з га - це небагато. Всі, хто працює чесно, і так ці суми платять. А для тих, хто поки "сумнівається", закон 3131-д дасть хороший стимул виходити з "тіні" і отримувати від цього вигоду", - говорить Вільховий.

Нагадаємо, законопроєкт №3131-д про детінізацію АПК підтримав президент Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Зараз ви читаєте новину «Тіньові агровиробники руйнують українське село - аграрії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути