вівторок, 16 грудня 2014 12:26

The Time: Путін загнаний у кут: відступить чи візьметься за репресії?

The Time: Путін загнаний у кут: відступить чи візьметься за репресії?
Фото: nikvesti.com

Падіння рубля на 11% у понеділок, 15 грудня, є катастрофою для Росії, але його наслідки можуть відчути й інші країни через непередбачуваність російського президента Володимира Путіна.

Російський рубль тане швидше, ніж ви можете сказати: "Володимир Володимирович", цитує ZN.UA Джефрі Сміта із The Time.

Враховуючи положення президента Володимира Путіна як нового "пугала Заходу", спокуса радіти різкому падінню економічного впливу його режиму велика.

Автор стверджує, що ситуація з економікою не змусить Росію зробити поступки Україні. Навпаки, говорить Сміт, з посиленням економічного тиску кремлівська пропаганда буде ще сильніше проштовхувати ідею, що "вина лежить на злому Заході, котрий заперечує священне право Росії на Крим".

Як зазначає автор, фінансова криза в Росії буде мати значні негативні наслідки, ніж в Україні. Оскільки західним банкам доведеться списати більше кредитів, а західними компаніями потрібно буде списувати більше інвестицій.

На думку автора, зростання курсу рубля вплине на подорожчання продуктів харчування для росіян, витрати на які складають більше 30% їх доходів після сплати податків.

Більше того, оскільки 80% вкладів фізичних осіб - в рублях, девальвація означає, що зібрані виборцями Путіна накопичення зникнуть. "Це рецепт соціальної нестабільності, він набагато значніший, ніж столичні акції протесту середнього класу в 2012 році", - зазначив автор.

На його думку, Путін спробує відволікти громадськість, заглиблюючись у зовнішньополітичну авантюру. Наприклад, влітку російський лідер піддав сумніву державність Казахстану.

"Але що зробить авторитарний лідер, шукаючи вихід із такої ситуації? Відступить чи візьметься за репресії?", - задається питанням Сміт.

Автор не виключає, що наслідки можуть бути сумними і для Росії, і для всього світу. "Єдиним виходом для усунення Путіна може бути двірцевий переворот", - говорить Сміт.

Зараз ви читаєте новину «The Time: Путін загнаний у кут: відступить чи візьметься за репресії?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути