Ексклюзиви
пʼятниця, 07 жовтня 2022 10:14

Спецтема: Війна Росії проти України

Світовий банк зробив невтішний прогноз щодо економіки в Україні

Світовий банк зробив невтішний прогноз щодо економіки в Україні
Світовий банк прогнозує стрімке падіння економіки в Україні. Фото: pixabay.com

Економіка України на тлі війни скоротиться на 30%. Поступового відновлення варто очікувати не раніше наступного року, прогнозує Світовий банк.

Україну очікує спад економіки через війну, яку розпочала Російська Федерація. Країна й надалі потребує величезної фінансової підтримки, 7 жовтня заявила президентка Європейського банку реконструкції та розвитку (EBRD) Оділь Рено-Бассо. Очікується, що зростання економіки відновиться 2023 року, але буде слабким, пише видання Foreign Policy.

"Головна мета EBRD в Україні – це допомога реальній економіці, тобто відновлення й підтримка роботи залізниці, електромереж, постачання енергетичних ресурсів", – сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МВФ заявили про кардинальне зрушення світової економіки

Щоб економіка України вистояла, потрібна щомісячна допомога у $3–3,5 млрд.

"У США та ЄС побоюються рецесії, тому надання такої підтримки стане викликом", – пояснила Рено-Бассо.

Нещодавно у Міжнародному валютному фонді заявили, що світова економіка перебуває у найгіршому стані за останні 80 років. Причинами стали повномасштабна війна Росії проти України, пандемія коронавірусу та загроза зміни клімату через глобальне потепління.

Наступного року Україна планує отримати від МВФ, США і Євросоюзу майже $38 млрд для покриття дефіциту держбюджету. До кінця цього року Україна отримає $1,4 млрд від МВФ.

З початку повномасштабної російської агресії проти України бюджет найбільше коштів отримав від західних партнерів. Минулого тижня Кабінет міністрів схвалив проєкт державного бюджету на 2023 рік.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль провів переговори з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Кристаліною Георгієвою. Домовилися про початок роботи місії фонду у жовтні.

Зараз ви читаєте новину «Світовий банк зробив невтішний прогноз щодо економіки в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути