Ексклюзиви
четвер, 13 січня 2011 11:09

Суд і "Нафтогаз" подарували Фірташу 860 млн гривень бюджетних грошей

Суд і "Нафтогаз" подарували Фірташу 860 млн гривень бюджетних грошей

Київський апеляційний господарський суд повністю скасував рішення Господарського суду м. Києва від 13 жовтня 2010 р. по справі № 42/78-17/284 за позовом ДК "Укртрансгаз" НАК "Нафтогаз Україна" до ЗАТ "УкрГазЕнерго" про стягнення 860 млн 874 тис . 366,04 грн.

Про це йдеться в судовому рішенні, опублікованому в Єдиному реєстрі розкриття судової інформації.

Суд також прийняв нове рішення, яким у позові "Укртрансгазу" до "УкрГазЕнерго" про стягнення 860 млн 874 тис. 366,04 грн відмовлено повністю.

ЗАТ "УкрГазЕнерго" - українська компанія, що працювала на ринку енергоносіїв, веде бізнес із закупівлі енергоресурсів та їх реалізації промисловим споживачам України.

"УкрГазЕнерго" було створено в лютому 2006 р. на виконання угоди між НАК "Нафтогаз Україна", ВАТ "Газпром" (РФ) і компанією RosUkrEnergo AG (Швейцарія), що гарантує взаємне узгодження інтересів у сферах поставок природного газу в Україні з Центральної Азії , транзиту природного газу з території Росії до Європи, споживання газу в Україні.

Акціонерами "УкрГазЕнерго" є "Нафтогаз Україна" і компанія підконтрольна Дмитру Фірташу RosUkrEnergo AG (Швейцарія), кожна з яких контролює 50% акцій.

У "Нафтогазу" були всі шанси здобути в ньому перемогу. Головним козирем для його юристів було те, що "Укргазенерго" неодноразово порушив свої зобов'язання з оплати послуг на транспортування газу. Згідно підписаного між ЗАТ і "Укртрансгазом" п'ятирічного договору, трейдер повинен був оплачувати послуги з транспортування блакитного палива в три етапи. Перший - вносити 1-го числа кожного місяця передоплату у розмірі 40% від вартості послуг з прокачування запланованого місячного обсягу. Другий - до 15-го числа кожного місяця сплатити ще 30% вартості послуг запланованого місячного обсягу. Третій - у кінці місяця остаточно розрахуватися за фактично надані послуги.

За півтора роки співпраці з серпня 2007 р. "Укртрансгаз" прокачав для "Укргазенерго" більше 10 млрд куб м газу за що ЗАТ повинно було заплатити 750 млн грн.

Але замість цього газотрейдер Фірташа сплатив за фактом близько 20% цієї суми (170 млн грн.). А інші 80% (580 млн грн.) ЗАТ перерахувало в якості авансового платежу за майбутнє прокачування. Оскільки була порушена вищеописана триступенева схема розрахунків, "Укртрансгаз" повернув "Укргазенерго" 580 млн грн. другого траншу.

Відразу ж після цього держкомпанія звернулася до суду з вимогою стягнути з газотрейдера аналогічну суму за вже надані послуги.

Протягом всього періоду цього процесу на дану заборгованість "Укргазенерго" нараховувалися пені і штрафи.

За матеріалами РБК, Комментарии

Зараз ви читаєте новину «Суд і "Нафтогаз" подарували Фірташу 860 млн гривень бюджетних грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути