Ексклюзиви
вівторок, 07 червня 2022 19:10

Штрафи для бізнесу: у ДПС готують зміни попри воєнний стан

Штрафи для бізнесу: у ДПС готують зміни попри воєнний стан
У Державній податковій службі хочуть відновити штрафи за несплату податків на час дії воєнного стану. Фото: unsplash.com

У Державній податковій службі не відмовилися від ідеї відновити штрафи за несплату податків на час дії воєнного стану й 60 днів після його закінчення. Зняти цей мораторій планували й раніше – впровадити "заднім числом" з травня. Дискусії у відомстві тривають. Ідею нібито підтримали в профільному комітеті Верховної Ради. Про це Gazeta.ua стало відомо з власних джерел у комітеті.

"ДПС пішла "на друге коло" й готує та погоджує вказівки, що за ПН/РК за першу половину травня все-таки треба реєструвати, але термін реєстрації без штрафів – до 11 червня включно"- розповіло джерело в комітеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна планує повністю відмовитись від імпорту газу

Раніше була інформація, що застосовуватимуть штрафи за нереєстрацію ПН/РК з 1 до 15 травня. Розмір штрафів становить від 10% до 50% від суми ПДВ у незареєстрованій ПН/РК.

27 травня набрав чинності закон, за яким знову є обов'язковою для бізнесу реєстрація податкових накладних і розрахунок коригування, звітування та сплати податків і проведення камеральних перевірок декларацій.

Верховна Рада повернула відповідальність за несплату податків і невчасне подання звітів. До цього податкові канікули запроваджували, щоб підтримати бізнес у перші місяці війни з РФ. Тим, хто доведе, що від 24 лютого 2022 року не має можливості вчасно сплатити податки й подати звіти, пеню не нараховуватимуть. Не каратимуть штрафом і платників, які перейшли на спрощену систему оподаткування у 2%. Не штрафуватимуть і тих, хто виправить помилки зі своїм оподаткуванням до 20 липня поточного року. Законом передбачено, що не пізніше 15 липня потрібно зареєструвати податкові накладні за лютий-травень 2022-го.

У ДПС ігнорують лютневі роз'яснення ТПП України про дію з 24 лютого 2022 року автоматичного форсмажору на період війни, який не вимагає індивідуального рішення ТПП (пп.112.8.9 ПКУ).

Зараз ви читаєте новину «Штрафи для бізнесу: у ДПС готують зміни попри воєнний стан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути