Ексклюзиви
середа, 15 листопада 2017 21:10

Чи варто відновлювати державне регулювання цін

Чи варто відновлювати державне регулювання цін
Росту цін також сприяє відкритий ринок із ЄС та з іншими країнами світу. Фото: ТСН

Відновлення державного регулювання цін на продукти харчування буде мало ефективним. Адже, коли ціни зростають, то опустити їх вниз практично неможливо.

Про це Gazeta.ua розповів директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

"Багато високопосадовців говорять про повернення до держрегулювання. Зокрема, у Нацбанку переймається цим питанням через бажання впливати на інфляцію", - каже Дорошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали області, де найнижчі ціни

Існують ефективніші альтернативи відновленню державного регулювання цін.

"Необхідно запровадити субсидіювання продукції харчування, або знизити ПДВ на соціальні продукти. Чи взагалі на всі продукти харчування. Перша система працює у Сполучених Штатах, а друга - у Європі", - говорить експерт.

Директор асоціації постачальників торговельних мереж зауважив, що росту цін також сприяє відкритий ринок із ЄС та з іншими країнами світу.

"Стрибки цін пов'язані зі скасуванням держрегулювання спостерігалися у травні-липні. Зараз подорожчання відбувається через макроекономічні причини", - сказав він.

Експерт додав, що зараз ціни на деякі продукти почали знижуватись.

"Дешевшає гречка. Можливе зниження ціни ще на декілька гривень. Можуть на гривню подорожчати курячі яйця. Однак з грудня ціна почне знижуватися. Очікується зменшення вартості вершкового масла. Адже, у всьому світі спостерігається подешевшання цього продукту", - зазначив Олексій Дорошенко.

1 липня 2017 року Кабмін скасував державне регулювання цін на продукти харчування. Таке рішення повинне було допомогти усунути адміністративний тиск на бізнес та привабити інвестиції. 14 листопада голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин запропонував відновити державне регулювання цін на продукти харчування в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Чи варто відновлювати державне регулювання цін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути