середа, 11 липня 2018 20:17

Стало відомо, що передувало готовності міністра Насалика співпрацювати з "Росатомом"
5

Опублікували лист за підписом українського міністра до керівництва “Росатому”
Опублікували лист за підписом українського міністра до керівництва “Росатому”
Опублікували лист за підписом українського міністра до керівництва “Росатому”
Опублікували лист за підписом українського міністра до керівництва “Росатому”
Опублікували лист за підписом українського міністра до керівництва “Росатому”

Підприємство з російським капіталом заявляє про готовність інвестувати в будівництво заводу з виробництва ядерного палива в Україні. Йдеться про ТОВ "Вайс Трейд" та ПрАТ "Спільне україно-казахстансько-російське підприємство з виробництва ядерного палива" (АТ "СП УКРТВЗ"). Компанія уже звернулася з листом до Кабміну наприкінці травня цього року та просить провести з ними відповідні переговори.

"Статутні завдання та наявні можливості АТ "СП УКРТВЗ" відповідають заходам щодо подальшого розвитку атомно-промислового комплексу держави на період до 2020-го року, передбаченим Планом заходів, зокрема в частині реалізації проекту будівництва заводу з виробництва ядерного палива", - йдеться в документі.

Зазначається, що АТ "СП УКРТВЗ" в останні роки виконує посередницькі функції у відносинах між ДП "НАЕК "Енергоатом" та АТ "ТВЕЛ" (РФ) з постачання ядерного палива російського виробництва та відповідних комплектуючих українського виробництва російській стороні. А ТОВ "Вайс Трейд" вдалося досягти з Росією принципової домовленості відносно збереження раніше узгодженого проекту ліцензійної угоди з фабрикації ядерного палива до підписання в рамках оновленого проекту будівництва заводу з виробництва ядерного палива.

"Пропонуємо провести переговори з нами, як потенційним інвестором реалізації проекту будівництва заводу з виробництва ядерного палива", - резюмується в документі.

Як відомо, 30 серпня Фонд держмайна продав держпакет акцій (33,3%) ПрАТ "Спільне українсько-казахстансько-російське підприємство з виробництва ядерного палива" за 47 млн 799,9 тис. Грн, що в 51,9 рази вище початкової ціни. Переможцем конкурсу стало ТОВ "Вайс Трейд", де одноосібним власником значиться Андрій Карімов, мешканець м. Горішні Плавні Полтавської обл.

Таким чином, українська частка у компанії АТ "СП УКРТВЗ" тепер належить приватним особам у той час, як з боку РФ акції контролюються структурами державного "Росатому", а з боку Казахстану – НАК "Казатопром".

Як відомо, в 2015-му році Україна припинала реалізацію спільного з Росією проекту щодо будівництва заводу по виробництву ядерного палива. 50+1% акцій належало ДК "Ядерне паливо" і 50-1% російському "ТВЕЛу". Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик неодноразово заявляв, що Україна зможе взагалі обійтися без російських ТВЕЛів.

У той же час, 10 липня у ЗМІ з'явився лист за підписом українського міністра до керівництва "Росатому" щодо готовності провести переговори по відновленню будівництва заводу в Україні. Сам Насалик згодом заперечив саме цей лист і продемонстрував інший документ, де попри відмінність у багатьох формулюваннях все-таки зазначається готовність зустрічі у Брюсселі (09-12 липня цього року) з керівництвом "Росатому" та готовність обговорити проект по створенню в Україні виробництва ТВЕЛ.

За нашою інформацією, 5 липня в Києві уже відбулася нарада з питань можливого залучення ТОВ "Вайс Трейд" до реалізації проекту за участю представників Міненерговугілля, ДП "НАЕК "Енергоатом", ДК "Ядерне паливо" та потенційних інвесторів. Серед учасників був громадянин РФ екс-гендиректор ЗАТ "Русатом оверсіз" Джомарт Алієв.

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, що передувало готовності міністра Насалика співпрацювати з "Росатомом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути