вівторок, 08 грудня 2015 20:09

Стабільність гривні залежатиме від ціни на харчі та метал - експерт

Стабільність гривні залежатиме від ціни на харчі та метал - експерт

Сьогодні долар в обмінниках продають за 25,3 грн, купують — за 23,5 грн. Це на 50 копійок дорожче, ніж тиждень тому. Надалі курс валют залежатиме від цін на агропромислову продукцію, бойових дій, іноземних інвестицій та кредитів МВФ, вважає старший економіст Центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. За спостереженнями експерта, валюти всіх сировинних країн цього року девальвували.

"Серед продуктів українського експорту останніми місяцями спостерігається зниження цін та обсягів продажу. Зокрема ціни знизилися на основні продукти, які ми постачаємо за кордон: сільськогосподарська продукція та чорні метали. Зменшення обсягів відбулося у тому числі й через зменшення торгівлі з Росією. Досі ця країна залишається найбільшим торговельним партнером України" - зазначив Gazeta.ua Олександр Жолудь.

Країна разом зі скороченням експорту зменшила й імпорт. Але з настанням опалювального сезону вимушена закуповувати газ за кордоном за валюту. Це додатково тисне на гривню.

"Прямі іноземні інвестиції заходити в Україну бояться, в першу чергу через війну на Донбасі. Цього року ми не отримаємо траншу МВФ, а тільки наступного. І це також впливає на курс", - додав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рубль і ціни на нафту продовжили стрімке падіння

Ми спостерігаємо збільшення попиту на іноземну валюту з боку імпортерів через опалювальний сезон і зменшення доходів від експорту сировинних товарів через зниження цін на світовому ринку.

"Всі країни, зав'язані на сировинний ринок мали ослаблення валют цього року: Україна, Росія, Казахстан, Бразилія, Австралія. Йде уповільнення економік країн, що розвиваються й знижуються ціни на сировину. Це, скоріше всього, буде впливати і наступного року", - сказав Олександр Жолудь.

Нагадаємо, востаннє вартість долара піднялася після місцевих виборів. Тоді американську валюту продавали за 26,5 грн.

Зараз ви читаєте новину «Стабільність гривні залежатиме від ціни на харчі та метал - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути