пʼятниця, 20 січня 2023 11:27

США передадуть Україні конфісковані активи РФ: відомі терміни

США передадуть Україні конфісковані активи РФ: відомі терміни
США найбличими місяцями передадуть Україні конфісковані активи РФ. Фото: slovoidilo.ua

США планують протягом найближчих місяців передати Україні частину конфіскованих активів Росії.

Робити це мають намір через Державний департамент, повідомив директор оперативної групи Міністерства фінансів США з виявлення та конфіскації незаконно зароблених активів Ендрю Адамс.

Він нагадав, що наприкінці грудня президент США Джо Байден підписав закон про держбюджет на 2023 рік, який, серед іншого, визначив право Мін'юсту країни передавати конфісковані кошти Держдепартаменту на допомогу Україні.

"У майбутньому ми готові розпочати передачу конфіскованих активів на користь України. Хочу наголосити, що це відносно недалекий розвиток подій", – зазначив Адамс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії визнають, що малоймовірно вдасться повернути заблоковані активи банків

Однак наголосив, що закон не визначає шляхів для передачі всіх можливих конфіскованих коштів. Крім того, під нього не підпадають активи, вилучені через порушення експортного контролю.

"Це не "срібна куля". Але ця норма дозволяє сподіватися, що ми побачимо перші передачі конфіскованих активів протягом найближчих тижнів та місяців", – резюмував чиновник.

Уже до кінця січня в Естонії обіцяють розробити правову базу для конфіскації та передавання Україні підсанкційних російських активів. План конфіскації російських активів естонський уряд доручив розробити наприкінці грудня.

Передбачається, що Естонія представить механізм конфіскації до того, як відповідний документ для всіх членів ЄС розробить Європейська комісія. У Євросоюзі розробляють механізм, як розпорядитися €300 млрд заблокованих резервів Центробанку РФ і мільярдами заморожених активів російських фізичних осіб, які потрапили під санкції.

Зараз ви читаєте новину «США передадуть Україні конфісковані активи РФ: відомі терміни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути