Ексклюзиви
четвер, 14 грудня 2017 11:04

Повідомили, скільки коштуватимуть цигарки після Нового року

Повідомили, скільки коштуватимуть цигарки після Нового року
В Україні значно подорожчають цигарки та інші тютюнові вироби з січня 2018 року. Фото: i.pinimg.com

В Україні значно подорожчають цигарки та інші тютюнові вироби з січня 2018 року.

Ставку акцизу на сигарети підіймуть до €90 за 1000 шт. згідно з Угодою про асоціацію з ЄС, пише "Сегодня".

Зараз в Україні ставка акцизу становить всього близько €21, але згідно з рішенням Верховної Ради, 2018 року акциз із пачки сигарет буде 15,5-17 грн.

Планувалося, що до потрібного рівня акцизу на сигарети Україна дійде до 2024 року, якщо піднімати податок щорічно. До цього часу очікується, що продажі сигарет скоротяться до 40 млрд штук із нинішніх 73 млрд. При цьому, за досвідом інших країн, доходи в бюджет не будуть скорочуватися, а навпаки зростуть до 100 млрд грн на рік.

Якщо раніше в Україні акцизи піднімали тільки на рік вперед, то в цьому році вперше в Податковому кодексі прописують підвищення відразу на 7 років вперед.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тютюновий папір доставляють на окуповану територію з Львівщини, фільтри — із Закарпаття"

Зараз українці з пачки сигарет платять 8,9 грн акцизу. 2018 року ставка буде мінімум 15,46 грн. При цьому цигарки, дорожчі за 32,5 грн, будуть додатково обкладатися адвалорним (який встановлюється в процентному співвідношенні до виробленої продукції або наданої послуги) акцизом у 12%.

Уже 3 роки адвалорна ставка не переглядалася. Це призвело до того, що акциз на дорогі й дешеві сигарети майже однаковий - різниця становить 1,5 грн.

Через це вже 2018 року ціни на сигарети зростуть приблизно на 6 грн і середня вартість пачки складе 29-30 грн, прогнозують в Українському центрі контролю над тютюном.

За оцінкою експертів, підвищення акцизів 2018-го дасть бюджету 50 млрд грн - це на 10 млрд більше, ніж 2017 року. Крім того, подорожчання сигарет зменшить обсяги продажів сигарет на 300 млн пачок.

Уже 2019-го мінімальний акцизний збір з пачки буде 18,55 грн, а 2024 року він зросте до 46,17 грн. Пачка сигарет коштуватиме 88 грн.

В Україні все частіше покупцям пропонують цигарки виробництва самопроголошеної ДНР. Цей бізнес в окупованому Донецьку "кришують" співробітники "МДБ".

Зараз ви читаєте новину «Повідомили, скільки коштуватимуть цигарки після Нового року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути