пʼятниця, 02 березня 2018 12:21

Повідомили найгірший спосіб, як витратити гроші від Газпрому

Повідомили найгірший спосіб, як витратити гроші від Газпрому
Отримані від Газпрому кошти потрібно направити на підвищення енергоефективності житлового сектора. Фото: Еспресо.TV

Рішення Стокгольмського арбітражу зобов'язати ПАТ "Газпром" виплатити Україні $ 2,56 млрд не повинне привести до ігор у популізм в Україні. Адже "проїдання" грошей - не найкращий спосіб ними розпорядитися, вважає економіст Борис Кушнірук.

"Найгірше, що можна зробити з грошима, — це гратися в популізм зі зниженням цін на газ. Ми це вже проходили після продажу Криворіжсталі. Тоді всі гроші витратили на красиві підвищені соціальні стандарти", - повідомив експерт-економіст, пише "Сегодня".

За його словами, отримані кошти потрібно направити на підвищення енергоефективності того ж житлового сектора. Наприклад, видавати кредити на 20 років під 2-3%. Тоді люди зможуть зробити тепломодернізацію і максимально скоротити споживання енергоносіїв.

Рішення суду - це ще не самі гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповіла, чи отримає Україна гроші від Газпрому

"Гроші від Газпрому ще потрібно отримати. Російська компанія може спробувати оскаржити це рішення і затягуватиме процес якомога довше", - зауважив Кушнірук.

Водночас експерт "Українського інституту майбутнього" Андріан Прокіп наголосив, що рішення Стокгольмського арбітражу на побутових споживачів не вплине.

"Сьогодні в Україні ціна для побутових споживачів нижче ринкової. Європейські ж партнери бажають, щоб тарифи підняли до ринкового рівня. На інших групах споживачів це також не відіб'ється. Хіба що вплине на стан Нафтогазу. Він зможе збільшити прибутковість і відрахування в бюджет", - пояснив він.

Нафтогаз у Стокгольмському арбітражі домігся компенсації у сумі $4,63 млрд за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі, Газпром має сплатити $2,56 млрд на користь Нафтогазу.

У російській компанії вже заявили, що не згодні з рішенням Стокгольмського арбітражу доплатити Нафтогазу за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. У російській компанії стверджують, що захищатимуть свої права доступними чинному законодавству шляхами.

Зараз ви читаєте новину «Повідомили найгірший спосіб, як витратити гроші від Газпрому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути