Ексклюзиви
пʼятниця, 15 липня 2016 15:32

Що відбувається з цінами на фрукти і ягоди цього сезону

Що відбувається з цінами на фрукти і ягоди цього сезону
kobzar1814.blogspot.com

Турецькі фрукти для українців можуть подешевшати, а на вітчизняні, у порівнянні з минулим роком ціни, імовірно, підуть угору.

Про те, що цього року формує ціни на ягоди та фрукти, розповів Gazeta.ua начальник відділу інвестаналізу Pro-Consulting Олександр Ткачов.

"Виросли ціни на зберігання і логістику продукції. Дещо зросли зарплати. Для деяких підприємств, які у великих обсягах використовують хімічні добавки, на кінцевій вартості відобразилася курсова різниця. Тому ягоди та фрукти, розпал сезону на які уже минув, були дещо дорожчими, ніж очікувалося", – пояснює Олександр Ткачов.

За його словами, цього року знизяться ціни на фрукти з Туреччини, однак до пересічного споживача це здешевшання не буде відчутним.

"Даються взнаки санкції з боку Росії, які й досі діють на турецькі фрукти. Однак через курсову різницю в гривні суттєвого здешевшання у порівнянні з минулорічними цінами не буде. Багато фермерів будуть закладати в ціну ризики наступного зростання собівартості. Ціни на вітчизняні фрукти і ягоди через це можуть зростати на 10-15% у порівнянні з минулим роком", – говорить експерт.

Найбільше на ринку фруктів яблук та груш. Їхня частка - 60%. Ще 20% - це кісточкові, 15% - виноград і 5% - ягоди. Плодово-ягідні культури в Україні виробляють малі приватні господарства. Таких - 80%. Великих садів для вирощування ягід та фруктів лише 20%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт спрогнозував ціни в магазинах до кінця літа

Нагадаємо, через спеку ціни на овочі припинили падати, а деякі з них навіть подорожчали.

Зараз ви читаєте новину «Що відбувається з цінами на фрукти і ягоди цього сезону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути