Ексклюзиви
субота, 25 квітня 2020 21:10

Що робити з боргами за комунальні послуги – економіст знайшов вихід

Що робити з боргами за комунальні послуги – економіст знайшов вихід
Якщо комунальні тарифи заморозити на 3 роки, то населення зможе не тільки покривати поточні рахунки, а й погасити борги. Фото: pixabay.com

В Україні тарифи не відповідають платоспроможному попиту населення. Це основна причина комунальних боргів, розповів Gazeta.ua Олексій Кущ, експерт із питань економіки Інституту Growford.

"Досі не створили систему справедливих тарифів. Це суто економічна категорія, де ціна формується за рахунок реальної собівартості послуги та середнього рівня рентабельності на суміжних ринках", - пояснює економіст.

За його словами, субсидії також не можуть компенсувати дефіцит коштів у людей.

"Єдиний вихід скоротити заборгованість до системно-безпечного рівня – привести базові тарифи і ціни на послуги державних і природних монополій до рівня справедливих. Заборонити підвищувати тарифи протягом трьох років. Та дозволити населенню реструктуризувати борги без нарахування штрафних санкцій", - пропонує Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комунальні послуги подорожчають

Додає, що населення постійно попадає у боргову яму, бо темпи зростання тарифів вищі, ніж зростання доходів людей.

"Опалювальний сезон 2019-2020 років був нестандартним. Це аномально тепла зима та низькі ціни на газ на європейських хабах. Якщо взяти минулі роки, то платоспроможність українців по сплаті комунальних послуг зростала на 15%. Однак рівень тарифів підвищувався на 25%. Повинно бути навпаки", - наголошує економіст.

Якщо тарифи заморозити на 3 роки, то населення зможе не тільки покривати поточні рахунки, а й погасити борги.

"Пропозиції списати борги демотивує людей, які справно оплачують рахунки. Погасити заборгованість за електроенергію за рахунок держбюджету також дивна ідея. Це фактично подарунок на декілька мільярдів гривень одному олігарху", - резюмував Кущ.

У березні загальний рівень оплати за житлово-комунальні послуги в Києві не досяг 80%. Порівняно з лютим кияни заплатили на 15-20% менше. Вондочас депутати запропонували пробачити деякі борги по комуналці. Наприклад, заборгованість з оплати за електроенергію пропонують покрити з держбюджету, за газ - шляхом взаємозаліку з Нафтогазом.

Зараз ви читаєте новину «Що робити з боргами за комунальні послуги – економіст знайшов вихід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути