Ексклюзиви
пʼятниця, 11 грудня 2020 14:41

Що має зробити Україна для отримання ще одного траншу МВФ у березні

Що має зробити Україна для отримання ще одного траншу МВФ у березні
Надання першого траншу є чітким свідченням того, що Україна зрушила з мертвої точки у перемовинах. Фото: unsplash

1-шу частину макрофінансової допомоги розміром €600 млн Єврокомісія виділила Україні без зобов'язань. Для отримання 2-ї необхідно виконати низку вимог.

Єврокомісія надала Україні кредит на 15 років. Для порівняння, остання кредитна програма МВФ передбачає 5-річний кредит. Відсоткова ставка за користування європейськими грошима становить 0.125%, пояснюють у Центрі аналізу публічних фінансів та публічного врядування КSE.

Аби надати 2-й транш, у Брюсселі очікують на:

• повне перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Крім того, у судовій системі має бути створена Комісія з питань доброчесності та етики, завданням якої є перезавантаження Вищої ради правосуддя;

• уряд має реформувати податкову та митну адміністрацію. Має відбутися повноцінний конкурсний відбір керівників митниці та податкової;

• Кабінет міністрів має ухвалити рішення про ліквідацію податкової міліції;

• Верховна Рада має ухвалити закон про створення Бюро фінансових розслідувань або його аналог;

• відповідно до меморандуму, МОЗ має передати всі централізовані закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та індивідуальних засобів захисту у новостворене ДП "Медичні закупівлі України".

Якщо Україна виконає ці умови, очікувати наступного траншу можна буде вже в березні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ може розпочати свою роботу в Україні найближчим часом

"Надання 1-го траншу є чітким свідченням того, що Україна зрушила з мертвої точки у перемовинах з міжнародними партнерами і зокрема з МВФ. Це має допомогти нам пройти бюджетну кризу, хоча й не вирішить її повністю", - пояснюють аналітики.

Ці гроші підуть на фінансування дефіциту бюджету. Згідно з планом, за грудень уряду потрібно профінансувати 103 млрд грн видатків державного бюджету, з яких 93,3 млрд грн – це видатки загального фонду. Але через те, що є неоплачені раніше видатки, формально обсяг видатків в грудні має бути вдвічі більшим – 215 млрд грн.

Аби сприяти економічному зростанню, уряд продовжує співпрацю з міжнародними фінансовими організаціями, зокрема МВФ, Світовим банком та іншими партнерами, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Зараз ви читаєте новину «Що має зробити Україна для отримання ще одного траншу МВФ у березні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути