пʼятниця, 25 січня 2019 16:33

Смолій пояснив, що зараз впливає на курс долара

Смолій пояснив, що зараз впливає на курс долара
В Україні курс долара формує ринок. Все залежить від попиту і пропозиції на валюту. Фото: www.rbc.ua

З 2014-го Нацбанк перейшов до плаваючого курсоутворення. Сьогодні курс формує ринок. Він залежить від попиту і пропозиції на валюту.

"Звичайно, щоб не було різких коливань – вчора по 25, сьогодні по 27, а завтра по 23 – Національний банк стежить за процесом і виходить на ринок із інтервенціями для згладжування надмірних коливань. Адже суттєві коливання курсу гривні призводять до погіршення очікувань і створюють ризики прискорення зростання цін. Тому якщо є надлишок валюти, ми скуповуємо її, якщо дефіцит – продаємо", - говорить голова Нацбанку Яків Смолій, пише Сегодня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порахували, скільки готівки перебуває в обігу

Обсяг ринку становить $400-500 млн щодня.

"Раніше ми спостерігали сезонні коливання. Наприклад, коли аграрії зібрали врожай, але ніде було його зберігати, вони намагалися швидко продати його. Тоді валютна виручка заходила в країну і йшло зміцнення гривні. А перед Новим роком імпортери завозили товар. Тому був підвищений попит на валюту і долар дорожчав. Зараз бізнес став пристосовуватися до режиму гнучкого курсоутворення. Наприклад, імпортери зрозуміли, що у зимовий сезон долар дорожчатиме перед святами, тому придбали його заздалегідь. Через це ми практично не побачили коливань у грудні", - пояснює Яків Смолій.

Національний банк України на 25 січня встановив курс долара на рівні 27,78 грн. Це на 8 коп. більше, як було вчора. Євро подорожчав на 2 коп. Коштує 31,51 грн.

Зараз ви читаєте новину «Смолій пояснив, що зараз впливає на курс долара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути