пʼятниця, 03 квітня 2020 12:18

Шмигаль розповів, що буде з бізнесом найближчі 2 місяці

Шмигаль розповів, що буде з бізнесом найближчі 2 місяці
Шмигаль заявив, що Україна планує "перезапустити економіку" в травні після посилення карантинних заходів в квітні. Фото: Рубрика

Україна в травні послабить обмеження, введені для протидії поширенню коронавірусу.

Про таку заяву прем'єр-міністра Дениса Шмигаля йдеться в листі президента Американської торгової палати в Україні Андрія Гундера, пише НВ Бізнес.

2 квітня була зустріч прем'єра з радою директорів, керівництвом і членами палати. На ній був присутній також міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд затвердив план дій і почне його реалізовувати - Шмигаль

"Ми розуміємо, що заходи, які вжив уряд, можуть бути дещо неприємними та жорсткими для бізнесу, але вони є дієвими для збереження життя та здоров'я українців. Ми йдемо м'якшим сценарієм у контексті розвитку епідемії. Проте це не означає, що ми не маємо діяти жорстко", - цитує Шмигаля прес-служба уряду.

За словами Гундера, Шмигаль заявив, що Україна планує "перезапустити економіку" в травні після посилення карантинних заходів у квітні. Очільник Кабміну зазначив, що Україна не може дозволити собі розширений карантин тривалістю 2, 3, 4 місяці. За його словами, у домогосподарств і компаній немає достатнього "запасу резервів", щоб витримати більш тривалий карантин. Глава Кабміну також повідомив, що послаблення обмежень не торкнеться людей похилого віку і дітей. Їм доведеться залишатися вдома.

Також на думку прем'єр-міністра, ВВП України 2020 року може скоротитися на 4%. За його словами, влада розраховує отримати програму МВФ обсягом $8 млрд і додаткове фінансування від інших іноземних партнерів.

Очільник Кабміну підкреслив, що уряд не планує посилювати обмеження для бізнесу, але закликав підприємців бути відповідальними і створювати безпечні умови для співробітників. За його словами, уряд хоче розширити програму кредитування малого і середнього бізнесу "5-7-9".

"Ми працюємо з НБУ та іншими банками. Є доручення президента України, щоб пропрацювати кредитне навантаження", - заявив він.

Шмигаль також запевнив, що Кабмін не має наміру забороняти рух товарів.

Крім того, розповів про створення "мозкового центру" для обговорення пропозицій бізнес-спільноти, які в подальшому можуть бути прийняті Кабміном і Радою для підтримки економіки. За словами Гундера, Американська торгова палата в Україні буде членом цього центру.

Шмигаль також прокоментував ситуацію в енергетиці, зокрема питання "зеленого тарифу". За його словами, підпишуть Меморандум про взаєморозуміння з галуззю, який послужить основою для законопроєкту.

Уряд розробляє програму зі створення робочих місць для людей, які втратили роботу під час карантину чи приїхали з-за кордону. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на селекторній нараді під головуванням президента.

Зараз ви читаєте новину «Шмигаль розповів, що буде з бізнесом найближчі 2 місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути