80% українців традиційно роблять запаси на зиму. Найбільше таких на заході України - 90% населення. Найменше на сході – 69%.
"Національної традиції консервування дотримується 77% українців. Роблять соки та варення – 73%. У погребі овочі зберігають 61% українців", - написав у Facebook директор асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко.
53% опитаних українців заморожують овочі та фрукти на зиму. Ще 34% - заморожують м'ясо. 33% - наперед купують крупи, макарони, цукор.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні стало менше продовольчих магазинів
Запаси на зиму свідчать про низькі доходи громадян, нерозвиненість внутрішнього ринку овочів.
"Ще 2 роки тому асоціація постачальників торговельних мереж констатувала поступову відмову більшості українців від зимових запасів. Водночас повністю відмовитися від них не вийде. Через історичну пам'ять. Йдеться про Голодомор. З іншого боку - це можливість економити, якщо вирощуєш сам або тобі віддають надлишки овочів, фруктів і грибів родичі або друзі", - наголосив Дорошенко.
За останній рік у гривнях найбільше подорожчали сало, варена ковбаса й яловичина — від 19,5 до 18 грн за кг. Морква подорожчала на 15,1 грн, десяток яєць – на 10,1 грн, сметана – на 7,3 грн.
Коментарі