четвер, 09 лютого 2017 10:08

Скільки платять українцям у Чехії

Скільки платять українцям у Чехії

Українські заробітчани в Чехії працюють на приблизно однакових роботах: чоловіки – на будівництві, жінки – прибирають в офісах, готелях, миють посуд, куховарять у закладах громадського харчування. Середня зарплата у жінок 1000 євро, чоловіків 2000 євро.

"Чехія - це не країна інтелектуалів. Це країна роботяг. Тут треба працювати по 14-16 годин на добу, - розповідає Gazeta.ua Віталій Доброволець. Він працює у чеському місті Плзень. Заливає теплу підлогу. - Переїхав сюди у 19, пропрацював тут 11 років. Два роки тому одружився на чешці і чекаємо на дитину".

Мову вивчив за три роки. Каже, на перший погляд вона проста, але щоб влитись у розмову, розуміти місцеві жарти і їхній менталітет треба 2-3 роки.

"Чехи не люблять переселенців. Особливо тих, хто претендує на роботу в офісі і відбирає їхні робочі міста. Громада українців тут велика, але збираємось рідко. Переважно раз у рік на Великдень. Ще шукаємо одне одного, щоб передати щось родичам. Тісного контакту і допомоги немає. Найгірше працювати з нашими закарпатцями. Двічі наші ж підставляли на роботі. Неправильно зробили заливку, а тоді тицяли пальцями на мене. Через одного ледь не звільнили. Тепер, коли став головним прорабом, їх не беру на роботу", - каже чоловік.

Зізнається, що чехи ледачі і не люблять важкої фізичної праці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куди можна переїхати жити без візи

"Українці винаймають мале житло, гарсонку чи ательєр. Коштує воно 100 доларів. Квартира у центрі коштуватиме 400-500 доларів. Гарсонка схожа на однокімнатку, але з кухонним куточком. Зручна для однієї максимум двох дуже близьких людей. Ательєр — особливий тип квартир, призначений для офісів. Розташовані такі на горищах багатоповерхівок. Часом вони бувають непоганих розмірів і з хорошим плануванням", - додав Віталій.

Доки передавав гроші батькам, міг щомісяця їм вислати $1000.

"У Чехії багато українців і росіян. Наших там легко впізнати за манерою одягу, оскільки чехи одягаються просто, дотримуються спортивного стилю, носять рюкзаки. Заробітчани з України і Росії виділяються яскравим зовнішнім виглядом, золотими прикрасами, шкіряними виробами", – зазначає Віталій.

Українці перебувають у Чехії відповідно до робочої візи, після закінчення терміну якої змушені повертатися додому. Дехто залишається працювати нелегально, інші чекають на отримання "тривалого побуту". Лише небагато людей повертаються додому.
Зараз ви читаєте новину «Скільки платять українцям у Чехії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути