пʼятниця, 06 листопада 2020 17:49

Скільки монет і банкнот залишилось у готівковому обігу України

Скільки монет і банкнот залишилось у готівковому обігу України
Готівка в обігу зросла на 90,8 млрд грн. Фото: pixabay.com

Станом на жовтень цього року в готівковому обігу України є 515,8 млрд грн.

Зокрема банкнот – на 512,7 млрд грн 2,96 млрд шт., і та монет – на 3 млрд грн, 13,5 млрд шт. З початку 2020-го готівка в обігу зросла на 90,8 млрд грн або на 21,4%, повідомляє Національний банк України у Facebook.

Як зазначають у банку, основний фактор зростання готівки в обігу – зменшення готівкових надходжень до кас банків за платіжними картками, за придбану іноземну валюту та торговельної виручки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В обігу з'явилися нові 2 грн

У НБУ вважають, що на зміну обсягів готівки в позабанківському обігу з початку року найбільше вплинуло посилення невизначеності через карантин і зростання попиту на готівку з мотиву завбачливості. Також під час карантину громадяни скорочували купівлю дорогих товарів і товарів не першої необхідності, тож готівка менше поверталася з магазинів до банків. Не останню роль зіграло зростання соціальних виплат у грошовій формі, зокрема пенсіонерам, які у своїй більшості надають перевагу готівці.

За 24 роки існування гривні кількість номіналів скоротилася з 17 до 12. Так Національний банк у жовтні 2019-го вирішив відмовитися від монет номіналом 1, 2 і 5 коп. За рік – 1 жовтня 2020-го – платіжним засобом перестали бути монети 25 коп. В обігу залишилися 10 і 50 коп. Інших копійок магазини не приймають, а суми в чеках округлюватимуть.

Зараз ви читаєте новину «Скільки монет і банкнот залишилось у готівковому обігу України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути