неділя, 09 серпня 2015 17:40

Скільки коштує зібрати дитину у школу?
5

Фото: Яна Романюк

У столиці стартували шкільні ярмарки. Батьки школярів почали купувати шкільну форму, портфелі, спортивні костюми і канцелярське приладдя.

"Шкільна форма дорожчає з кожним роком, - каже киянка Валерія Міщук, мама двох доньок-школярок. – У минулому році ми пройшли 5 магазинів, а купили форму в Андре Тана. Спіднички гарні по 300 гривень. Рік носили, а вони після прання, як новенькі. Дівчата підросли, молодша буде спідничку старшої доношувати. А старшій треба нову купувати. Пішли по магазинах, а там сарафани від 700 гривень, спіднички і брюки - понад 400. Замість блузок покупляли вишиванки".

Комплект вживаної шкільної форми в інтернеті можна придбати за 300 грн. Окремо штани, спідницю чи піджак продають по 100-120 гривень.

"Ми з чоловіком вже чотири роки не живемо разом, - розповідає Валерія. - Доньок щороку сама в школу збирала. А тепер бачу, що не витягую. Однієї зарплати буде замало. Подзвонила і попросила, щоб тато купив старшій спортивний костюм, а меншій – рюкзак".

Портфелі у київських магазинах коштують від 400 грн. Ціни на деякі доходять до 4,5 тис. грн.

"Портфель дорогий, але не будете щороку новий купувати. Такий дитина зможе носити три роки з 1 по 3 клас", - пояснює продавець.

Покупці цінами приголомшені.

"Та краще щосеместру новий купувати, ніж 4 тисячі за ранець віддати, - каже киянка Лілія Ясинська. – У мене троє дітей. Щоб одного у школу зібрати, треба мінімум 1,5 тисячі гривень. А торік ми на 2,5 тисячі зібрали трьох. За 400 купили спортивний костюм на розпродажі старшому сину, доньці новий піджак взяли за 500 гривень, бо в старому рукави короткі. Меншому сину 600 віддала за кросівки. Зошити, ручки і фарби скуповувала протягом літа. Нам у школі ще в травні дали список, що треба до 1 вересня купити".

"Відчутно подорожчали зошити і альбоми для малювання. Бачили б ви, які зараз дорогі пенали, щоденники, папки і олівці. Фарби і пластилін взяла по акції в АТБ, зошити купили в "Ашані", - говорить Лілія.

Зараз ви читаєте новину «Скільки коштує зібрати дитину у школу?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути