Приготувати бутерброд із вареною ковбасою коштує на 16% дорожче, ніж рік тому. Один обійдеться в 6,10 грн.
У кінці червня 2018 року приготувати 12 бутербродів коштувало 63,20 грн. Зараз - 73,60 грн. Знадобиться батон вагою 500 г, варена ковбаса – 400 г, вершкове масло – 100 г.
"Торік батон у великих містах коштував 11,10 гривень. Тепер ціна піднялася до 14,50. Подорожчання за рік склало 30 відсотків", - написав у Facebook директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
400-грамів вареної ковбаси першого ґатунку в червні минулого року коштували 33,80 грн. А на початку літа цього року – 38,60 грн. Вартість зросла на 14%.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порівняли розмір пенсій в різних областях України
100 г вершкового масла 2018-го продавали по 18,30 грн, 2019 року – 20,50 грн. Ціна підвищилась на 12%.
"Середня зарплата за рік зросла на 17%, мінімальна на 12%, середній розмір пенсії за віком - на 14,5%. Можна зробити висновок, що для тих, хто отримує пенсію та мінімалку бутерброд із ковбасою став менш доступним. Споживча інфляція за цей час зросла на 8,7%. Тобто підвищення вартості бутерброда в два рази випереджало зростання інфляції в Україні", - додав Дорошенко.
Більшість грошей українці витрачають на їжу - 40% від доходів. Найменше - на освіту. Близько 1%, або 48 грн на людину. Заощаджувати вдається тільки 1,8% доходів, передає Держстат.
Коментарі