Ексклюзиви
середа, 29 вересня 2021 15:25

Сергій Токарєв про дворіччя STEM is FEM: власне ком'юніті, модуль у Запоріжжі та виставка у Німеччині

  Інвестор технологічної компанії Roosh Сергій Токарєв
Інвестор технологічної компанії Roosh Сергій Токарєв

Благодійному освітньому проєкту STEM is FEM виповнилося два роки. За цей час представники ініціативи провели десятки навчальних і просвітницьких заходів – від вебінарів з фотографії та кібербезпеки до художньої виставки, що отримала міжнародне визнання. Про те, як проєкт впливає на життя своїх учасниць та на суспільство в цілому, а також про його подальші плани, розповів співзасновник проєкту, інвестор технологічної компанії Roosh, Сергій Токарєв.

Головна місія проєкту STEM is FEM – боротьба із ґендерними упередженнями в технічній сфері і популяризація STEM-спеціальностей (Science, Technology, Engineering and Mathematics – наука, технології, інженерія та математика) серед українських старшокласниць. Головні інструменти досягнення цих цілей – навчальні та просвітницькі заходи.

KPI

Основним видом діяльності проєкту є проведення навчальних модулів, присвячених одній із технічних спеціальностей. Кожен модуль триває два дні – суботу та неділю. Їх завдання – за один вікенд сформувати у слухачок повне уявлення про роботу в тій чи іншій сфері. Для цього в якості спікерів і викладачів запрошуються досвідчені представниці обраної спеціальності. За два роки організатори проєкту провели 13 модулів. Старшокласниць познайомили із IT-галуззю, фармацевтикою, архітектурою, фінансами, машинобудуванням, робототехнікою та іншими напрямками.

"Фішкою проєкту є мотиваційні спічі. Ми запрошуємо успішних жінок з різних сфер, які надихають дівчат на те, щоб не боятися йти обраним технічним шляхом. В основному, це представниці бізнесу, українських міністерств, представниці міжнародних організацій та іноземні дипломатки", – ділиться Сергій Токарєв.

Крім того, в кінці кожного модуля проводяться технічні творчі конкурси. Так, дівчата створювали навчальні моделі роботів, макети екологічних велостанцій, розробляли план виведення на фармринок нових медпрепаратів, фантазували на тему створення в майбутньому нових металевих сплавів, які допоможуть вирішити одну з проблем сучасної цивілізації, і так далі. Проєкти дівчат показують, що вони дійсно встигають за два дні засвоїти ази тієї чи іншої професії, зрозуміти її специфіку, потреби ринку і сформулювати основні тенденції, які на нього чекають.

"Особисто мені найбільше запам'яталися дві ідеї. Перша – Вероніки Подлєснової, яка запропонувала використовувати модифіковані пептиди – дефензіни – для лікування вірусних захворювань. Друга – Марії Калиниченко. Дівчина подала ідею створення робота зі штучним інтелектом, що допомагає у тренуваннях параолімпійцям. Наразі дівчина разом зі своєю командою реалізує цю ідею", – коментує Токарєв.

Переможниць конкурсу нагороджують цінними призами.

"Подарунки дівчатам ми намагаємося вибирати під тематику модуля. Так, щоб вони були корисними для їх професійного зростання. Таким чином ми заохочуємо переможниць і далі розвиватися в обраних напрямках. Наприклад, переможниця модуля "Фармакологія" отримала у подарунок професійний мікроскоп, "3D друк" – 3D принтер, "Будівництво та архітектура" – графічний планшет і так далі", – розповідає Сергій Токарєв.

Крім цього, STEM is FEM проводить й десятки інших заходів. Серед іншого – запустив разом з Goethe-Institut літературний клуб літMINT, в рамках якого молодь обговорює науково-фантастичні твори. Організував вебінари з кібербезпеки, скетчінгу, фотографії, грамотному веденню Instagram-сторінки, написання мотиваційних листів, пошуку варіантів освіти закордоном тощо. Провів мотиваційні воркшопи "Як говорити про себе добре" та "Як бути волонтером". А також численні зустрічі-знайомства з міжнародними організаціями, такими як з UNICEF та UNDP. Окремо варто відзначити організацію зустрічей з жінками-вченими. На даний момент їх відбулося дві – в рамках київського "Книжкового арсеналу" і "Львівського форма видавців". У них взяли участь орнітологиня Наталія Атамась, біологиня Ольга Маслова, генетикині Оксана Півень і Катерина Шванова, ембріонологиня Ольга Малюта та інші вчені.

"Слухачам дуже цікаво дізнатися про новітні наукові досягнення з перших вуст, а у професіоналів в свою чергу з'являється можливість розвінчати перед живою публікою міфи, пов'язані з їхньою діяльністю і про вчених в цілому", – зазначає Сергій Токарєв.

За два роки в заходах, організованих STEM is FEM, взяли участь більше 1000 осіб, в основному – українські старшокласниці, а також молодь, яка цікавиться наукою, і всі бажаючі просвітитися в тому чи іншому питанні.

"STEM is FEM існує не тільки під час заходів. Проєкт вже давно перетворився на потужне ком'юніті, в якому кілька сотень дівчат спілкуються і допомагають один одному і поза межами загальних активностей", – говорить Сергій Токарєв.

У Запоріжжі

Із самого початку навчальні модулі STEM is FEM проводилися виключно у Києві. Причин для цього було дві. По-перше, логістична. Дістатися до столиці дівчатам-слухачкам з різних міст України простіше, ніж в будь-яке інше місце країни. По-друге, тут сконцентрована найбільша кількість спікерок. Як галузевих, що допомагають дівчатам зрозуміти всі нюанси роботи в тій чи іншій технічній сфері, так і мотиваційних ¬- співробітниць міністерств, представниць дипломатичного корпусу і так далі. Але у вересні 2021 року проєкт зважився провести свій перший виїзний модуль. Таке рішення було продиктовано сферою, з якою знайомили дівчат – металургією.

"Цей модуль ми провели у Запоріжжі. Тому що саме Запоріжжя – серце української металургії, і найлогічніше знайомити школярок з цією галуззю саме в цьому місті. Тут ми знайшли спікерів, які розкрили слухачкам суть роботи в металургії, а також провели екскурсію по комбінату "Запоріжсталь", де школярки змогли побачити процес виготовлення сталі на власні очі", – зазначає Сергій Токарєв.

"Наука – це вона"

На другому році життя STEM is FEM обзавівся і власним дочірнім проєктом – просвітницькою художньою виставкою "Наука – це вона". Проєкт реалізується за підтримки міжнародних організацій UNICEF та ООН Жінки в Україні. В його основі – історії дванадцяти видатних українських жінок-вчених XX і XXI століття. Сучасні талановиті ілюстратори Сергій Майдуков, Женя Полосіна, Анна Іваненко, Оля Дехтярьова та Анна Сарвіра створили стилізовані портрети героїнь, що демонструють їх рід діяльності.

 

"Підхід до створення підписів до картин ми вибрали нестандартний. Ми провели всеукраїнський конкурс на краще есе серед дівчат у віці від 14 до 21 року. Всього ми отримали 561 роботу, з них вибрали 12 кращих – по 1 на кожну героїню проєкту. У своїх творах дівчата не просто викладали довідкову інформацію про життєвий шлях і наукові досягнення героїнь, а й розмірковували над тим, як їх внесок у розвиток науки вплинув на сучасне життя і на становлення ґендерної рівності", – розповів Токарєв.

Офіційна презентація виставки відбулася 10 червня за участі Першої Леді України Олени Зеленської та низки високопоставлених іноземних дипломатів. З тих пір виставка мандрує Україною, побувавши у Запоріжжі, Львові, Чернівцях, Полтаві, Кривому Розі та інших містах.

"Виставка вже встигла побувати і за межами України. Першою країною, де була показана експозиція, стала Німеччина. Виставка демонструвалася в Берліні в рамках нетворкінг-конференції "Дні України в Берліні і Бранденбурзі", – поділився Сергій Токарєв.

У планах "Наука – це вона" – відвідати й інші країни як ЄС, так і решти світу. У планах STEM is FEM – продовжити знайомити українських старшокласниць з технічними спеціальностями і боротися з ґендерними упередженнями. Вже відомо, що найближчий модуль, через великий попит серед дівчат, буде знову присвячений IT-галузі.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Токарєв про дворіччя STEM is FEM: власне ком'юніті, модуль у Запоріжжі та виставка у Німеччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути