середа, 02 жовтня 2024 15:20

Саудівська Аравія пригрозила зниженням цін на нафту до $50 - WSJ

Саудівська Аравія пригрозила зниженням цін на нафту до $50 - WSJ
Саудівська Аравія пригрозила зниженням цін на нафту до $50 - WSJ. Фото: shaleexperts.com

Міністр енергетики Саудівської Аравії Абдельазіз бін Салман заявив, що ціни на нафту можуть знизитися до $50 за барель, якщо країни-члени ОПЕК+ не дотримуватимуться домовленостей про обмеження виробництва.

Інші учасники альянсу розцінили ці слова як приховану загрозу, що Саудівська Аравія може розпочати цінову війну, щоб захистити свою частку ринку, якщо країни-порушники не виконуватимуть угод ОПЕК+. Очікується, що ключові учасники альянсу обговорять можливість послаблення обмежень на видобуток нафти під час онлайн-зустрічі в грудні, повідомили представники ОПЕК, пише The Wall Street Journal.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ поглиблює економічні зв'язки з Іраном - ISW

Нещодавні обстріли Іраном Ізраїлю викликали підвищення цін на нафту, але зростання було тимчасовим. Хоча на тлі зростання геополітичної напруженості побоюються можливих перебоїв у постачанні через Ормузьку протоку, поки що це не мало значного впливу на ринок.

Саудівські чиновники незадоволені, що деякі члени ОПЕК+ не дотримуються квот на видобуток.

На конференції міністр енергетики Саудівської Аравії попередив, що ціни на нафту можуть різко впасти, якщо країни продовжуватимуть перевищувати узгоджені квоти. Серед порушників він згадав Ірак, який перевищив ліміти на 400 тис. барелів на добу, та Казахстан, який планує збільшити видобуток завдяки відновленню роботи родовища Тенгіз.

"Немає сенсу збільшувати обсяги виробництва, якщо для них немає місця на ринку. Деяким варто мовчати і дотримуватися своїх зобов'язань перед ОПЕК+", - зазначив один із делегатів.

"Ціни на нафту WTI зросли сьогодні вранці після того, як Китай знизив свої ключові кредитні ставки. Ринок нафти давно чекає від китайської влади додаткових заходів пом'якшення, щоб протистояти економічному спаду. Сьогоднішнє оголошення дещо зменшить ризики подальшого зниження цін на нафту", - сказав аналітик ринку IG Тоні Сайкамор.

Зараз ви читаєте новину «Саудівська Аравія пригрозила зниженням цін на нафту до $50 - WSJ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути