вівторок, 01 липня 2014 19:31

Санкції проти Росії призведуть до повної зупинки російського економічного зростання - МВФ

Санкції проти Росії призведуть до повної зупинки російського економічного зростання - МВФ
фото: lenta-ua.net

Геополітична напруженість, викликана ситуацією в Україні, тягне ризики для економіки РФ, так як підриває довіру інвесторів і збільшує відтік капіталу, але можливе введення Заходом галузевих санкцій матиме наслідки для економіки Росії.

Таку заяву зробили експерти Міжнародного валютного фонду.

"Пряма схильність Росії до погіршення економічної ситуації в Україні є помірною", - йдеться в доповіді МВФ по Росії. Це пояснюється низьким обсягом кредитів, виданих російськими банками українським компаніям, а також тим, що в Україні припадає менше 5% сукупного експорту Росії.

"Проте приблизно половина російського експорту газу до Європи проходить через Україну, і можливості його перенаправлення через інші трубопроводи в короткостроковому плані є обмеженими", - вказують у фонді.

Крім того, деякі галузі (наприклад, чорна та кольорова металургія, виробництво транспортного обладнання та хімічна промисловість) економіки РФ значною мірою інтегровані в українську економіку, і порушення цих ланцюгів поставок може зробити сильний вплив на окремі галузі.

"Невизначеність в Україні може підривати довіру в Росії, додатково позначаючись на споживанні та інвестиціях. Проте значне підвищення напруженості може призвести до ще глибшого спаду і створити загрозу для зовнішньої стійкості", - попереджають в МВФ.

Так, загострення конфлікту може викликати посилення і розширення санкцій, що розповсюджуються на фінансовий сектор і (або) енергетичний сектор. Санкції проти російських банків призведуть до подальшого підриву торгівлі, інвестицій та споживання. Якщо санкції будуть спрямовані на енергетичний сектор, це може привести до істотних порушень структури зовнішньої торгівлі, відзначають у фонді.

Навіть без посилення конфлікту, тривала невизначеність і що є її результатом падіння довіри можуть привести до зниження споживання та інвестицій, а також до більш значного тиску на обмінний курс і відтоку капіталу.

Зараз ви читаєте новину «Санкції проти Росії призведуть до повної зупинки російського економічного зростання - МВФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути