пʼятниця, 23 грудня 2011 11:00

Рублевий капкан

Домігшись переходу в оплаті за газ із доларів на рублі, Росія отримає додаткові політичні дивіденди та „накачуватиме" нашими державними грошима свої „кишенькові" банки

Провал газових перемовин у Москві, який фактично став початком великих проблем в українській економіці, в грудні приніс Росії ще один, цілком відчутний дивіденд. Йдеться про нову форму сплати за імпортований Україною газ – російськими рублями. Схема, про яку мріяв Володимир Путін з 2003 року і якої до цього часу вдавалося уникати, вже запрацювала. Як стверджують експерти, жодного позитивного впливу на фінансовий стан „Нафтогазу", як про це говорили близькі до влади аналітики, нова схема не матиме. „Такі висновки неназваних експертів, на які посилалася у своїх офіційних повідомленнях державна компанія – не більше, ніж міф, - стверджує директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич. – Насправді, зміна схеми оплати може поліпшити лише фінансове становище окремих менеджерів „Нафтогазу".

На думку експертів, рішення про перехід в оплаті за газ із доларів на рублі, з одного боку, - це чисто політика. Адже таким чином РФ помалу втягує нас у рублевий простір. „Росії важливо перевести якомога більше розрахунків з країнами СНД в рублі. Таким чином підвищуючи попит на російську валюту та зменшуючи – на американську. Цей крок підвищить інвестиційну привабливість Росії", – вважає керівник інформаційно-аналітичного центру „Форекс-Клубу" Микола Івченко. Для нашої держави такий перехід – самі збитки. „Звідки Україна візьме необхідні рублі, не маючи позитивного торгового сальдо? Адже, за статистикою, від"ємне сальдо нині становить 8 млрд. доларів, - дивується президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. – Таким чином, замість МВФ Україна отримає іншого кредитора – Російську Федерацію". Кредитора, який грає за своїми, зовсім не прозорими правилами.

Вигоди для вітчизняної економіки подібні схеми не несуть, а у виграші залишаються тільки комерційні структури іноземних держав. Наприклад, схему оплати за газ рублями лобіювала група російських банків, представлених в Україні, бо у них на пустому місці з"являються чималі заробітки.

Зокрема, за підрахунками Дмитра Маруніча, при останній купівлі 7,2 млрд. російських рублів завищення ціни всього лише на одну копійку дозволило додатково „заробити" на такій оборудці 1,8 млн. доларів.

Одним з ініціаторів переходу з доларів на рублі експерти вважають російський „Альфа-Банк". Подібним чином ця фінансова структура намагається закрити дефіцит коштів, що виник внаслідок величезних резервів під так звані проблемні кредити. Аби залучити додаткові кошти, банки зазвичай пропонують своїм клієнтам високі відсотки за депозитами. У переліку фінаустанов, які пропонують завищені відсотки, „Альфа-Банк" виявився єдиним банком з групи найбільших, пропонуючи 21% за депозит терміном на один місяць і 23% - на три.

Втім, залучати кошти від населення – це надто банально. До певного часу фінансові проблеми української „доньки" „Альфа-Банку" покривав материнський банк у Москві. Потім російське керівництво вирішило змінити менеджмент, надіславши до Києва свою людину, але швидкого успіху не досягло: проблеми продовжувалися. Саме тоді й з"явилася ідея – замаскувати корупційне вирішення фінансових проблем політичними гаслами, у дусі модної тепер російсько-української дружби. За поширеною у ЗМІ інформацією, господарі банку приїжджали до Києва й шукали зустрічі з нашим Президентом та Прем'єр-міністром задля „правильного" вирішення питання. На сьогоднішній день таке рішення, на жаль, з"явилося.

Відтак, у виграші залишиться Росія та банки-кореспонденти. А заплатять за все НАК „Нафтогаз України", бюджет, держава Україна. Тобто, кожен з нас.

„Якщо ми входимо у рублеву зону, то таким чином відходимо від національної валюти і підміняємо гривню російським рублем, - сказав колишній в.о. міністра фінансів Ігор Уманський. – Якщо ми переведемо на рублі ще й аграрний сектор, машинобудування й металургію (щоби зрівняти потоки експорту й імпорту), то це вже буде обіг близько 20 млрд. грн щомісяця. Тут з"являється питання впливу Нацбанку на фінансову ситуацію в Україні, а отже, фінансової незалежності держави" – резюмує експерт.

Зараз ви читаєте новину «Рублевий капкан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути