Українці не мають можливості споживати органічну продукцію. 98% вирощеної в Україні органіки йде на експорт.
Про це розповів гендиректор ТОВ "Ріттер Біо Агро" та ТОВ "Дедденс Агро" Віктор Щербачук на міжнародній конференції "Коло Вінценза. Майбутнє Карпат". Захід відбувається у рамках Першого міжнародного форуму Східної та Центральної Європи Via Carpatia.
"Попит на органічну продукцію є. Я почав вирощувати її у 2013 році. Зрозумів, що малину, полуницю, нут, цукровий буряк реально виростити і без хімії. Ми дійшли до того, що розробили урожайність не нижчу за хімічну. З гектара збираємо 5 тонн пшениці, 7 тонн кукурудзи, 2 тонни льону, 5-7 тонн вівса", - каже Віктор Щербачук.
Проте фермери, які хочуть вирощувати натуральне, залишені напризволяще.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Омелян повідомив, що буде з платними дорогами в Карпатах
"У Німеччині на 1 гектар дають 400 євро дотацій від держави, Китай виділив цілий острів на вирощування такої продукції і на гектар по 50 тисяч доларів дотацій. В Україні на початку розвитку нашого підприємства ми втратили 150 тисяч гривень євро, бо довгоносик поїв увесь засіяний буряк. Але в таких випадках важливо не зупинятися. У перспективі плануємо збирати 50 тонн буряка з гектара", - додав він.
Органіку за кордоном можна продавати у 5 разів дорожче.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литовський політик розповів, що допоможе розвинути сільське господарство в Україні
"Знаю, що одна українська компанія вже продає молочні продукти у Дубаї. Що стосується карпатського регіону, то тут у більшості вирощують продукти екологічно чистими, але продають як звичайні і на цьому втрачають".
Для розвитку бізнесу на вирощуванні органічної продукції у Карпатах радить об'єднатися дрібним підприємцям. А з боку держави має бути створений єдині органи сертифікації і контролю.
З 23 по 30 червня в селі Криворівня Верховинського району на Івано-Франківщині відбувається Перший міжнародний форум Східної та Центральної Європи Via Carpatia. На учасників та гостей чекає насичена культурна, інтелектуальна та розважальна програма.
Коментарі