пʼятниця, 12 жовтня 2018 17:28

Росія відмовилася продавати нафтопродукти до Білорусі

Росія відмовилася продавати нафтопродукти до Білорусі
Росія запропонувала розробити індикативний баланс потреб Білорусі в нафтопродуктах. Щоб постачати паливо виключно на потреби країни. Фото: Дзеркало тижня

Росія заборонила продаж нафтопродуктів і скрапленого газу до Білорусі. Заборона діятиме з листопада 2018-го до кінця 2019-го.

Країни підписали відповідний протокол. Він передбачає частковий продаж певних видів пального, які не виробляють у Білорусі. Експорт автобензину, дизпалива, мазуту заборонили повністю, передає Reuters.

Уряд Росії влітку 2018-го наголошував, що частина нафтопродуктів, які надходять з Росії в рамках Митного союзу без сплати митних зборів, Білорусь експортує до третіх країн. Основні претензії стосувалися мазуту. За 7 місяців 2018-го Білорусь продала більше 1,3 млн т мазуту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили гарну новину для автомобілістів

До України надходить до 40% палива з Білорусі. Не виключено, що частина його є російським. Таким чином, Росія має на меті зупинити поставки до України.

Щоб не допустити перепродажу палива, Росія запропонувала розробити індикативний баланс потреб Білорусі в нафтопродуктах. Щоб постачати паливо виключно на потреби країни.

На вартість палива впливає ціна нафтопродуктів і курс гривні. Адже 80% нафтопродуктів Україна купує за кордоном. Розраховується за них валютою. Однак на мережевих АЗС продає за гривні. Тому кожна додаткова гривня у курсі долара означає зростання вартості бензину на 70-80 коп. За словами директора спеціальних проектів НТЦ "Психея" Геннадія Рябцева, якщо до кінця року долар коштуватиме 30 грн, то бензин подорожчає на понад 2 грн.

Зараз ви читаєте новину «Росія відмовилася продавати нафтопродукти до Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути