вівторок, 27 березня 2018 17:20

Росія та Україна провели переговори щодо розірвання газових контрактів

Росія та Україна провели переговори щодо розірвання газових контрактів
Черговий етап переговорів планують у квітні поточного року. Фото: Укринформ

ПАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз" офіційно почали переговори про розірвання контрактів на поставку і транзит газу.

"Минулого тижня відбулася зустріч Газпрому і Нафтогазу. Тобто переговорний процес у рамках процедури по розірванню контрактів на поставку і транзит газу почався. У той же час російська компанія заявила, що оскаржуватиме рішення Стокгольмського арбітражу по транзитному контракту. Апеляція по цій справі буде подана до кінця березня", - повідомив заступник голови правління ПАТ "Газпром" Олександр Медведєв, пише ТАСС.

21 березня Газпром письмово звернувся до Апеляційного суду округу Свеа (Швеція) щодо часткового скасування рішення Стокгольмського арбітражу по розгляду з Нафтогазом питання постачання газу. У листопаді 2017 року російська компанія подала заяву до апеляційного суду про оскарження рішення щодо постачання газу. До кінця березня цього року Газпром планує подати апеляцію на рішення суду за контрактом на транзит.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явився план, як стягнути борг з Газпрому

У прес-службі НАК "Нафтогаз" повідомили, що на засіданні російський Газпром відмовився відновлювати газопостачання до України. Крім того, відмовився підтвердити, що сплачує $2,6 млрд.

Черговий етап переговорів планують у квітні поточного року. Очікується, що Газпром прокоментує використання української газотранспортної системи для транзиту газу з Росії до ЄС після закінчення 2019 року терміну дії контракту.

28 лютого у Стокгольмському арбітражі Нафтогаз домігся компенсації у сумі $4,63 млрд за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром має сплатити $2,56 млрд на користь Нафтогазу. Однак пізніше Газпром подав апеляцію на рішення Стокгольму щодо питання постачання газу.

Зараз ви читаєте новину «Росія та Україна провели переговори щодо розірвання газових контрактів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути