Ексклюзиви
середа, 20 листопада 2013 15:18

Росія має повернути українцям "вкрадені" кошти Сбербанку - законопроект

Росія має повернути українцям "вкрадені" кошти Сбербанку  - законопроект
Опозиція пропонує відновити переговори з РФ за зобов'язаннями Сбербанку колишнього СРСР. Фото: wikipedia.org

Україна може відновити переговори з Російською Федерацією про розподіл зобов'язань Сбербанку колишнього СРСР.

Відповідний проект постанови депутатів фракції "Батьківщина" Арсенія Яценюка, Ірини Луценко і Павла Петренка зареєстрований у Верховній Раді.

Текст проекту документа на сайті парламенту поки не опублікований.

У прес-службі партії "Батьківщина" відзначили, що йдеться про переговори з РФ щодо повернення Україні реальної вартості грошових заощаджень громадян в розмірі 84,3 млрд рублів, які за станом на 1 січня 1991 року були акумульовані в установах Сбербанку СРСР і є власністю громадян України.

"У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що протягом всього періоду діяльності Сбербанку колишнього срср в Україні залучені на вклади кошти протягом року акумулювалися на кореспондентських рахунках установ Сбербанку на території України. Щорічно загальна сума залишку коштів на цих рахунках списувалася на кореспондентський рахунок правління Сбербанку СРСР, а останнім передавало їх Державному банку СРСР і Міністерству фінансів СРСР", - сказавно в повідомленні прес-служби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців визнали одними з найбідніших у Європі

Станом на 1 січня 1991 року загальна сума акумульованих протягом 1922-1990 років і списаних коштів становила 84,3 млрд рублів. Це відповідало залишку вкладів населення України на зазначену дату.

За даними правління Ощадбанку СРСР, з цих коштів Державного банку СРСР було передано 82,9 млрд рублів, Міністерству фінансів СРСР - 1,4 млрд рублів.

У результаті, як підкреслив один з авторів законопроекту Петренко, перший операційний робочий день 1991 року установи Ощадбанку СРСР в Україні почали з нульового залишку на кореспондентському рахунку.

"Тобто всі кошти, накопичені українськими громадянами за майже 70 років, були просто вкрадені та переведені в Росію і безслідно зникли. А зобов'язання за цим грошам залишилися за незалежною Україною", - зазначив депутат.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Трущоби, бруд і бідність - 19 найбільш неблагополучних районів у світі

Проектом постанови передбачається, що з метою відновлення реальної вартості знецінених заощаджень український уряд має провести з Росією розрахунок суми коштів, яка підлягає поверненню Україні. Це повинно бути здійснено шляхом переказу суми заощаджень громадян у розмірі 84,3 млрд рублів в долари США за офіційним курсом Державного банку СРСР за станом на 1 січня 1991 року.

Документом також передбачається, що в рахунок повного погашення заборгованості Сбербанку колишнього СРСР Кабмін має опрацювати питання передачі Україні частини золотовалютних резервів Росії; рухомого і нерухомого майна за кордоном, яке знаходиться під її юрисдикцією і контролем; енергоносіїв.

У свою чергу, Кабмін України повинен забезпечити їх продаж за ринковими цінами і спрямування коштів на компенсацію знецінених заощаджень громадян України, розміщених до 2 січня 1992 року в установах Ощадбанку колишнього срср.

Зараз ви читаєте новину «Росія має повернути українцям "вкрадені" кошти Сбербанку - законопроект». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути