вівторок, 23 серпня 2011 09:31

Росія втратить мільярди "нафтових" доларів через підтримку Каддафі - ЗМІ

Росія втратить мільярди "нафтових" доларів через підтримку Каддафі - ЗМІ

Відсторонення від влади Муамара Каддафі відкриє доступ до лівійської нафти найбільшим гравцям на ринку, які представляють країни, що не виступали проти дій повстанців.

Про це заявив речник лівійської нафтової компанії AGOCO Абделджаліл Маюф, повідомило агентство Reuters.

"У нас немає проблем із західними країнами, зокрема Італією, Францією та Великою Британією. Але у нас можуть виникнути питання політичного характеру до Росії, Китаю та Бразилії", - сказав він.

Для останніх трьох держав, що виступають проти жорстких санкцій щодо Каддафі та наполягають на мирному врегулюванні конфлікту, це означає збитки на мільярди доларів через втрату права на розвідку нафти і розірвання контрактів на будівництво відповідних інфраструктурних об'єктів.

За даними ЗМІ Китаю, у Лівії до війни працювали близько 75 китайських компаній з 36 тис. співробітників, які реалізовували 50 проектів. Найбільший китайський виробник нафти і газу, державна компанія China National Petroleum Corp, уже закрив шість великих проектів в Лівії та Сирії.

Російські компанії, у тому числі "Газпром нефть" і "Татнефть", мали в Лівії прооекти вартістю в мільярди доларів.

Промислові потужності  Бразилії у Лівії представляли Petrobras і Odebrecht.

Водночас прибутки нафтовиків Італії Франції та Великої Британії мають значно зрости. Так, після згаданої вище заяви Маюфа акції італійської Eni та французької Total зросли на 3-5% попри зниження вартості нафти на світових біржах.

Співробітники Eni вже прибули до Лівії для відновлення нафтових об'єктів, що були ушкоджені внаслідок бойових дій між урядовими військами і повстанцями, повідомив міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні.

На відміну від італійців, інші європейські політики і представники нафтових компаній більш стримані в коментарях щодо Лівії.

"Ми спостерігаємо за поточною ситуацією і відслідковуватимемо подальший розвиток подій дуже уважно. Нині ми не ведемо будь-яких двосторонніх переговорів з представниками Перехідної ради", - повідомив прес-секретар австрійської OMV.

Нафтові гравці з Франції та Німеччини відмовилися від коментарів.

Серед потенційних претендентів на видобуток нафти в лівії також називають катарські Vitol та Shell.

До початку громадянської війни близько 2% світового видобутку нафти, або 1,6 млн барелів на день, припадало на Лівію. За підрахунками експертів, підтримувати такий рівень виробництва країна може протягом ще 80 років.

На думку опитаних Reuters спеціалістів, для виходу на рівень видобутку у 1 млн барелів Лівії знадобиться принаймні рік, і близько двох років, щоб повернутися на довоєнний рівень.

Зараз ви читаєте новину «Росія втратить мільярди "нафтових" доларів через підтримку Каддафі - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути