середа, 29 червня 2011 20:26

Росія прискорила переговори між Україною і ЄС про вільну торгівлю - експерт

Росія прискорила переговори між Україною і ЄС про вільну торгівлю - експерт

Україна дуже швидко проводить переговори з Європейським союзом про створення зони вільної торгівлі.

Таку думку висловив директор консалтингового агентства "ААА" Сергій Наливка в ефірі Першого ділового каналу.

"У 2008 році було задекларовано такий намір, реальні переговори почалися з кінця 2009—2010 року. Багато країн витрачають на це роки. Ми ж домовилися за короткий період про торгівлю досить широким спектром товарів. В цьому випадку швидкість переговорів мене просто вражає", — сказав він.

За його словами, цьому також сприяла "некоректна поведінка" перших осіб Російської Федерації при проведенні переговорів з Україною про вступ до Митного союзу.

"Некоректне ставлення лідерів Росії по відношенню до наших лідерів ніколи ніхто не прощав і прощати не буде. Це був не дипломатичний тиск, не дипломатична мова. Росія відштовхнула Європу, скориставшись моментом, перехопила ініціативу і у багатьох речах пішла на поступки Україні. Не можна з ким-небудь лібералізувати торгівлю і отримати все. Це питання компромісу. Спасибі Росії, вона допомогла Європі і нашому керівництву піти назустріч один одному", — заявив Наливка.

Експерт упевнений, що український агросектор не постраждає через не вступу України до Митного союзу.

"Російський ринок — це був ринок збуту, м'яко скажемо, не зовсім якісної продукції, виробленої за застарілими технологіями. Ті, хто не хотів модернізуватися і йти більш важким шляхом — шукати далекі ринки, просто переїжджали кордон і так торгували. Може бути, тільки за винятком овочів. Який же це Митний союз, якщо там одні винятки? Навіть якщо немає обмежень, товари регулярно не пускають на територію Росії. Що це за бізнес? Це гола політика", — зазначив він, додавши, що поставки української продукції істотно впливають на внутрішній бюджет Росії.

Зараз ви читаєте новину «Росія прискорила переговори між Україною і ЄС про вільну торгівлю - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути