четвер, 09 червня 2011 14:26

Росія не зможе відмовитися від транзиту газу - експерт

Росія не зможе відмовитися від транзиту газу - експерт

Росія не зможе відмовитися від транзиту газу через територію України.

Про це Gazeta.ua сказав старший економіст міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін, коментуючи тезу голови правління "Газпрому" Олексія Міллера про те, що Росія здатна повністю позбутися залежності від транзитерів

Він нагадав, що газопровод "Південний потік", за допомогою якого Росія планує позбавитися від транзитної залежності дуже дорогий і "Газпрому" буде складно його самотужки побудувати.

"Споживання газу в Європейському союзі зростає і, я думаю, усі газогони будуть завантажені навіть в разі якщо Росія зможе знайти гроші на побудову Південного потоку. І тому я не бачу в цьому жодної проблеми для України", - підкреслив експерт.

При цьому він зазначив, що залежність України від російського за 10-15 років може суттєво знизитися. Він нагадав, що уряд почав підготовку до будівництва LNG терміналу (терміналу з прийому скрапленого газу - ред.). Крім того, за словами експерта, наша держава має всі шанси збільшити внутрішній видобуток газу.

Водночас, відповідаючи на питання про можливість повернення нашої держави на туркменський ринок, Ільдар Газізуллін зазначив, що в найближчій перспективі це виключено.

Він нагадав, що згідно до угоди між "Газпромом" та "Туркменгазом" весь обсяг газу, який експортує Туркменістан, купує "Газпром".

"У Туркменістану немає газу для України", - резюмував експерт. 

Зараз ви читаєте новину «Росія не зможе відмовитися від транзиту газу - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути