Ексклюзиви
пʼятниця, 25 лютого 2022 23:50

Росія не зможе торгувати газом і нафтою без системи SWIFT– Кущ

Росія не зможе торгувати газом і нафтою без системи SWIFT– Кущ
Якщо РФ відключать від системи лише США, то це ніяк не вплине на прибутках Росії, пояснює економіст Олексій Кущ. Фото: pixabay.com

Російська Федерація не зможе продавати газ та енергоресурси у Європу без міжнародної системи фінансової комунікації SWIFT. Для будь-якої країни відключення від системи діє як нейтронна санкційна бомба, розповідає в коментарі Gazeta.ua економіст Олексій Кущ.

"Відключення SWIFT називають своєрідною нейтронною санкційною бомбою. Це система проведення міжбанківських транзакцій. Якщо країна відключена від SWIFT, то не може здійснювати фінансові операції в іноземній валюті. Передусім в доларах і євро. Також буде позбавлена можливості проводити будь-які платежі з іноземними контрагентами. У свій час відключення від SWIFT - це були санкційні заходи до Ірану", - говорить експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк відкрив спецрахунок для допомоги армії

Якщо РФ відключать від системи лише США, то це ніяк не вплине на прибутках Росії від постачання газу в Європу, пояснює Кущ.

"Ефективність відключення від SWIFT залежить від того, чи зроблять це комплексно всі країни. Якщо так вчинять лише США, то росіяни зможуть проводити розрахунки у євро. Розкол між США і Європою відносно SWIFT почався під час обговорення санкцій по Ірану. Штати відключили, а Європа – ні. Створили з Іраном альтернативну систему підтримання торгівельних обмінів. Зараз Європа та Іран можуть проводити взаємні розрахунки. Передусім це оплата іранської нафти європейцями і купівля іранцями європейських товарів.

Європейці енергозалежні. Купують у РФ величезну кількість енергоресурсів. Це передусім природний газ, далі - нафта і вугілля. Розуміють якщо відключать Росію від системи, то не зможуть нічого в неї купити. Замінників цих ресурсів в них поки що немає. Поки буде енергетична залежність Європи від Росії, доти буде подвійна позиція в цьому питанні".

Із закликом до країн НАТО відключити РФ від SWIFT виступив прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон.

Німеччина готова підтримати відключення Росії від SWIFT. Раніше там були проти такого кроку. Представники влади говорили, що відключення Росії від SWIFT - це крайня міра.
Погодилася на цей крок й Італія, за інформацією міністра закордонних справ Дмитра Кулеби. Президент Чехії Мілош Земан закликав відключити Росію від цієї системи.

Зараз ви читаєте новину «Росія не зможе торгувати газом і нафтою без системи SWIFT– Кущ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути