середа, 16 січня 2013 14:58

Росія не готова торгувати з Україною на рівноправних умовах - економіст

Росія не готова торгувати з Україною на рівноправних умовах - економіст
Фото: pohlyad.com

Наприкінці минулого року скоротився імпорт сировини та товарів до України, експорт не виріс, повідомила Державна служба статистики.

Обсяги імпорту товарів в Україну в листопаді скоротилися на 10,2% до $6,89 млрд.

"У структурі українського імпорту 70% - це російські енергоносії. Наприкінці року споживання газу в Україні збільшується, бо потрібно опалювати будинки та підприємства. Проте цьогоріч Кабмін хотів продемонструвати не на слові, а на ділі те, що Україна збирається скоротити обсяги поставок газу із Росії й домовитися про поставки із Західної Європи", - пояснив дані Держстату голова комітету економістів України Андрій Новак.

В Україну скоротилися поставки імпортного одягу та взуття . Його за останні три місяці стали купувати втричі менше - обсяг імпорту за один місяць впав з $86 млн до $31 млн.

"Не думаю, що в Україні буде дефіцит імпортних товарів. Адже дані за два-три місяці це не об'єктивний показник. Можливо, були крупні закупівлі у вересні або заплановані великі поставки одягу в лютому чи наприкінці січня", - вважає Новак.

Негативне сальдо зовнішньої торгівлі в кінці року скоротилося на $499 млн. У жовтні дефіцит становив $1,5 млрд, а в листопаді $0,99 млрд.

"Чим менше негативне сальдо, тим краще для економіки. Але, на жаль, воно зменшилося не за рахунок збільшення експорту. Він, навпаки, скоротився в листопаді на 4,5% до 5,81 мільярда доларів. Проблемою є те, що більшість українських підприємств виробляють таку продукцію, яку можуть купувати лише на відсталих ринках пострадянських країнах. У Західній Європі таку продукцію не вважають якісною. Це стосується всього: харчів, промислових товарів, машинобудування. Найбільший споживач наших товарів - Російська Федерація. Проте це ненадійний партнер. Від неї завжди йдуть жорсткі політичні й економічні умови. Зі сторони Росії йдуть постійно кроки на обмеження наших товарів на їхніх ринках. Вони знаходять різні формальні зачіпки - приписують низьку якість, низьку безпеку нашим товарам, кажуть, що вони не відповідають якимось нормам. Це говорить, що Росія ще не готова працювати на партнерських умовах, рівноправно вести торгівлю з Україною", - підсумував Новак.

Зараз ви читаєте новину «Росія не готова торгувати з Україною на рівноправних умовах - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути