четвер, 29 грудня 2011 12:24

Росія хоче побудувати "трубу" в обхід України за наші ж гроші - експерт

Росія хоче побудувати "трубу" в обхід України за наші ж гроші - експерт

Понад $10 млрд, які Україна вже заплатила Росії за постачання газу в 2011 році, можуть бути використані для будівництва газогону "Південний потік" в обхід нашої держави.

Таке припущення висловив директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін у ефірі "Ера ФМ".

"У 2010 році Україна, всі ми з вами заплатили російському "Газпрому" 9 мільярдів 167 мільйонів доларів за куплений у них газ. І ціна того року теж зростала. У 2011 року вона підвищувалась щоквартально. Москва з нас здирає останню сорочку, вже до шкіри дійшли. За 11 місяців цього року ми Росії заплатили 10 мільярдів 327 мільйонів доларів. Фактично, Росія за наші гроші побудувала "Північний потік". Вони думаю, що і "Південний потік" будуватимуть за гроші українських платників податків", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни перебільшують значення "труби" в обхід України - експерти

На його переконання, потрібно розірвати чинні "газові" угоди та звернутися з позовом до Скокгольмського арбітражного суду.

"Потрібно денонсувати "харківські угоди", тому що вони завдали непереборної шкоди національним інтересам безпеки, порушили угоду про перебування російського флоту в Севастополі. Таким чином ми зможемо вимагати суттєвого підвищення арендної плати за його перебування, мінімум в 10-15 разів", - додав Соскін.

"Навіщо ми пропустили Росію до Світової організації торгівлі? Клюєв же правильно казав: не потрібно підписувати протокол з Росією щодо їх вступу в СОТ. Без нього Росія в СОТ не вступить. Ще не пізно, ще можна це зробити", - наголосив експерт.

"Давайте наведемо лад в транзиті й будемо брати не 2,56 долара за тисячу "кубів" на 100 кілометрів, як зараз, а мінімум 7 доларів. Давайте боротися за свої інтереси", - підкреслив Соскін.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче побудувати "трубу" в обхід України за наші ж гроші - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

145

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути