вівторок, 13 лютого 2018 13:03

Реструктуризації боргів моїх банків опиралася особисто Гонтарева - Бахматюк

Реструктуризації боргів моїх банків опиралася особисто Гонтарева - Бахматюк
Власник агрохолдингу "Укрлендфармінг" Олег Бахматюк заявив, що не хоче повторити долю агрохолдингу "Мрія", де вартість боргу знизилися до 1-2%, а компанія стиснулася в обсягах в три-чотири рази. Фото: YouTube

Власник і керівник агрохолдингу "Укрлендфармінг" Олег Бахматюк понад рік домагався проведення переговорів з Національним банком про реструктуризацію 19 млрд грн боргів своїх банків "Фінансова ініціатива" і "ВіЕйБі Банк" перед державою.

Про це сам Бахматюк повідомив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Конструктивна ідея, яка була запропонована Нацбанку, але не була почута. Я готовий повністю погасити всі борги "ВіЕйБі Банку" і "Фінансової ініціативи", але Нацбанк навіть не хоче сідати за стіл переговорів.

Був страшенний опір керівництва: Гонтарева не хотіла абсолютно цим питанням займатися", - зазначив він.

Олег Бахматюк нагадав, що запропонував НБУ переговори про бездисконтні виплати акціонером боргів банкам.

"Наводили чітку аргументацію: шановні, ви можете любити або не любити Бахматюка, проте в "Укрлендфармінгу" працює 37 тисяч людей, холдинг платить в рік 2,5 млрд грн податків, ще 2,5 млрд - це фонд зарплати, обсяг виробництва - 1,2% ВВП. Крім того, досвід продажу активів через Фонд гарантування вкладів показує, що активи не продаються навіть за 5% від балансової вартості, тоді як ми пропонуємо 100% через 10 років. Давайте зробимо те, що допоможе державі відшкодувати втрати і наповнити бюджет", - навів він свої аргументи.

Відсутність рішення щодо реструктуризації не дає компанії розвиватися і залучати інвестиції, однак при цьому підприємства продовжують гасити свої зобов'язання перед іноземними кредиторами, повідомив Бахматюк.

"Ми стукаємо в усі двері й говоримо: візьміть у нас гроші, дайте нам можливість говорити з потенційним стратегічним інвестором. Ми відкриті: є реальні активи, і в цьому вже ніхто не сумнівається, і на ці реальні активи, в першу чергу, були витрачені зарубіжні кредити. Здавалося б, після нашої пропозиції відповіддю повинно було бути: шановний, давай бізнес-модель повернення 20 млрд грн... Але ні, потрібно включити всі методи боротьби - зовнішні і внутрішні, найняти сто юристів, витратити серйозні гроші, і в підсумку прийти до тих же активів, які вже закладені перед іноземними кредиторами", - підкреслив підприємець.

За його словами, він не хоче повторити долю агрохолдингу "Мрія", де вартість боргу знизилися до 1-2%, а компанія стиснулася в обсягах в три-чотири рази.

"Укрлендфармінг" разів у сім більший, ніж "Мрія", і я нікуди не тікаю... За останні роки заплатили кредиторам $507 млн, то це про що говорить - що ми не збираємося тікати і хочемо зберегти компанію. Адже якщо вірити звинуваченням, то ми могли ці гроші не платити... З зовнішніми кредиторами я і так веду переговори. І без Національного банку. Звичайно, зовнішні кредитори будуть заспокоєні більше, коли питання з НБУ буде вирішене. Борги зовнішніх кредиторів забезпечені", - пропонує Олег Бахматюк.

Продовжити спроби провести переговори збирається вже з новим главою НБУ.

"У мене ще є сила і дух, і надія цю ситуацію довести до логічного завершення. Я готовий найняти шановну компанію, кращих переговірників. Нацбанк нехай найме іншу. І вони сядуть за стіл і зроблять бізнес-модель... Я хочу бути почутим. Розмовляти не просто з новим головою Національного банку, а зі здоровим глуздом, який працює в усьому цивілізованому світі", - каже Бахматюк.

Зараз ви читаєте новину «Реструктуризації боргів моїх банків опиралася особисто Гонтарева - Бахматюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути