вівторок, 01 вересня 2020 10:56

Реклама банків: Нацбанк зобов'язав не обманювати споживачів

Реклама банків: Нацбанк зобов'язав не обманювати споживачів
Нацбанк зобов'язав запровадити зміни в інформаційній політиці з 1 вересня. Фото: pixabay.com

На сайтах та в рекламі банків повинна з'явитися вірогідна, актуальна та достатня за обсягом інформація, яка не вводитиме в оману. Нацбанк зобов'язав запровадити зміни в інформаційній політиці з 1 вересня.

Це дасть змогу споживачам розуміти умови отримання послуг, порівнювати послуги декількох банків та приймати зважені фінансові рішення.

Банки зобов'язані вказувати реальну річну ставку за кредитом, наявність додаткових послуг - страхової компанії, державного реєстратора, нотаріуса, оцінювача - та їхню вартість для клієнта. Ці установи повинні зазначати строк послуги, орієнтовну загальну вартість кредиту, періодичність погашення кредиту, попередження про можливі наслідки у разі прострочення виплат, умови дострокового зняття грошей із депозиту та інші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У перший день осені валюта різко подорожчала

Клієнт, зайшовши на сайт будь-якого банку, повинен мати змогу завантажити файл з вичерпною інформацією про повну вартість, умови отримання послуги, ризики для себе тощо. Також на сайтах банків мають запрацювати калькулятори для розрахунку витрат за користування споживчим кредитом чи доходів від розміщення коштів на депозит.

Реклама кредитів та депозитів для громадян не повинна ускладнювати візуальне сприйняття інформації про послугу. Також у рекламі обов'язково повинні бути вказані основні характеристики послуги:

- для кредиту – реальна річна процентна ставка, максимальна сума кредиту та його строк;

- для депозиту – річна процентна ставка, строк вкладу, валюта та мінімальна сума.

За неналежне розкриття інформації передбачено штрафні санкції від 50 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне порушення.

У Нацбанку пояснили, на що звертати увагу, щоб кредит "під 0%" раптом не виявився "під 1700%". Низька ставка може діяти протягом пільгового періоду, наприклад 5 днів. Далі позичальникам нараховуватимуть відсотки за звичайним тарифом, а це 100%, 700% і навіть 1700% річних.

Зараз ви читаєте новину «Реклама банків: Нацбанк зобов'язав не обманювати споживачів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути