вівторок, 15 вересня 2020 16:05

"Реформа зводиться нанівець": іноземні експерти проаналізували тенденції в Нацбанку

"Реформа зводиться нанівець": іноземні експерти проаналізували тенденції в Нацбанку
The Medium: "Кирило Шевченко запустив ще одну схему виведення коштів із залученням декількох фізичних осіб з правління "Украгазбанку". Фото:bank.gov.ua

Реформа українського банківського сектора із забезпеченням незалежності центрального банку була названа найуспішнішою у порівнянні з іншими в Україні, однак зараз вона "відкочується".

Про це йдеться в статті "The only successful Ukrainian reform is rolled back" на сайті The Medium.

Відомо, що Міжнародний валютний фонд не став направляти до Києва своїх представників, щоб обговорити з українською владою новий транш, необхідний для наповнення української скарбниці, яка постраждала від падіння ВВП більш ніж на 6%. Як говориться в матеріалі, погіршила ситуацію "корупція в митних і податкових органах з економічним спадом" - вони нібито створили розрив в 300 млрд грн - майже 30% бюджету.

При цьому співпраця з МВФ не зупинила керівництво України від звільнення голови Нацбанку Якова Смолія, який подав у відставку, поскаржившись на "політичний тиск".

На зміну Смолію прийшов Кирило Шевченко, який обіцяв зберегти незалежність Нацбанку, і як кажуть в матеріалі, його обіцянка не виконується, оскільки "проявляється все більше ознак залежності Шевченка від політичних гравців", а "факти з його минулого зроблять його схильним до впливу політичних гравців" .

Так, The Medium згадує участь Кирила Шевченка в діяльності "Терра банку". Влітку 2014 року VIP-клієнти зняли в банку понад 100 млн грн, потім він з дружиною співзасновника Вадима Копилова Мариною Ленінг і низкою клієнтів зняв ще 100 млн грн. Влітку 2014 року наглядова рада позбавила Шевченка повноважень, але він уникнув відповідальності, незважаючи на те, що багато учасників схеми були затримані. Після падіння "Терра банку" Шевченка обрали у правління АБ "Укргазбанк", пізніше він став головою його правління.

"Він запустив ще одну схему виведення коштів із залученням декількох фізичних осіб з правління "Украгазбанку". Було проведено 40 операцій на суми від 10 до 14 млн грн з переказом грошей на рахунки фізосіб в якості винагороди за послуги, які вони фактично не надавали", - пише The Medium.

Також в матеріалі згадується, що при вступі на посаду глави НБУ Шевченко не вказав ("забув") 100 млн грн активів і понад 3 млн грн на рахунках швейцарської компанії "Lombard Odier and Co LTD". Зазначені факти можуть бути використані як важіль тиску на Шевченка. Як вважає автор матеріалу, окремі рішення глави НБУ це підтверджують - йдеться про призначення членом ради НБУ Василя Горбаля (колишнього члена "сім'ї" Януковича), який навчався разом з главою ОПУ Єрмаком.

"Член правління НБУ Рожкова, яка відповідала за реформу, є першою в черзі на звільнення. Глава Ради НБУ Данилишин, який тиснув на Смолія, вимагаючи від нього друкувати гроші, визначає політику НБУ. Партнери олігарха Коломойського виграють судові позови по "ПриватБанку", - розповідає автор матеріалу.

Також у вищих політичних колах циркулюють чутки про призначення близької до олігарха Коломойського Олени Щербакової в правління Нацбанку.

"Іноземні інвестори це бачать, продають облігації українського уряду і йдуть з ринку, третина з них вже пішла... Незалежність НБУ є вирішальним фактором підтримки стабільності валюти, стимулювання розвитку банківського сектора і підтримки загального стану економіки. Важливо закріпити цю незалежність як в законодавстві, так і в особистості глави НБУ, забезпечивши відсутність політичного втручання або тиску", - підсумував автор матеріалу.

Зараз ви читаєте новину «"Реформа зводиться нанівець": іноземні експерти проаналізували тенденції в Нацбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути