середа, 31 січня 2018 08:49

Розповіли, коли вигідно купувати і продавати валюту

Розповіли, коли вигідно купувати і продавати валюту
Коливання курсу долара мають певну сезонність. Фото: azernews.az

Експерти кажуть, що коливання курсу долара мають певну сезонність. Інші фактори і причини можуть посилити або послабити ці коливання, але повністю не усунуть.

Сезонні коливання спостерігаються останні 3 роки, передає "Сегодня". Максимальні ціни на долар фіксуються взимку. Потім вони падають аж до літа. Восени починаються чергові перегони. В середині осені знову спостерігається падіння ціни. А ближче до Нового року ціна на долар знову злітає вгору. Тому експерти запевняють, що купувати долари найвигідніше влітку, в липні-серпні. А продавати - в грудні-січні, коли долар зростає.

Максим Пархоменко, аналітик компанії "Альпарі", сказав: "Після затвердження в 2014 році ринкового ціноутворення валютного курсу національна валюта знаходиться у вільному плаванні. За цей час можна відзначити періоди вкрай сильної девальвації валюти і її зміцнення. Так, часто гривня проявляє сезонну слабкість на початку осені, коли уряду через опалювальний сезон доводиться закуповувати імпортний газ для наших ТЕС. Через це в даний період на наш курс є значний тиск, і з початку осені курс знижується. Таким чином, період з початку осені і до кінця зими не найкращий для переводу гривні в інші валюти. При цьому на початку літа активізуються наші експортери, що призводить до збільшення доларової ліквідності, що і сприяє зниженню курсу. Виходячи з цього, найбільш оптимальним періодом для конвертації гривні є літо ".

Також зазначається, що протягом місяця або тижня також спостерігаються певні закономірності в поведінці долара. Пархоменко каже: "Найчастіше найбільш слабка наша валюта в останній тиждень місяця, коли підходять до виплат доларові платежі. Найбільш сильною наша валюта є на другому тижні місяця, коли тиск на курс з боку його основних покупців мінімальний". Тому продавати долари варто в кінці місяця, а купувати - з 7 по 14 число кожного місяця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як аномально тепла зима допомагає Україні економити

Простежити якісь щорічні періоди зміни курсу євро не вдалося. Борис Кушнірук, експерт-економіст, стверджує: "Що стосується євро, таких загальних тенденцій назвати не можна. Справа в тому, що євро прив'язаний до гривні через долар. Спочатку визначається курс гривні до долара, а потім, в залежності від того, яке співвідношення на зовнішніх ринках долара до євро, визначається курс євро до гривні. Тому все залежить від того, які тенденції будуть між доларом і євро. А там своя логіка, і вони не лінійна". І додав: "У 2018 році, швидше за все, євро продовжить дорожчати. Якщо, знову-таки, не буде дестабілізуючих факторів, які можуть викликати недовіру до євро і спровокувати зміну тенденції. Як правило, коли відбувається дестабілізація, інвестори всі йдуть в долар, який вважається найбільш надійною валютою".

Із квітня 2018 року ціна газу для населення може підвищитися на більш ніж на 8%. Відповідний проект постанови підготувало Міністерство енергетики та вугільної промисловості, пише "Економічна правда". Документ пропонує з 1 квітня повністю відійти від принципу визначення ціни газу для населення і переглядати її кожних 6 місяців в залежності від ціни імпортного паритету.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, коли вигідно купувати і продавати валюту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути