понеділок, 21 жовтня 2019 13:08

Розрахуватися з боргами стане легше: запрацював кодекс про банкрутство

Розрахуватися з боргами стане легше: запрацював кодекс про банкрутство
Людям, які не можуть розрахуватися з боргами за кредитами, дозволили оголошувати себе банкрутами. Фото: ukrreporter.com.ua

В Україні запрацював кодекс про банкрутство.

"З 21 жовтня 2019-го вводиться в дію кодекс із процедур банкрутства, який набув чинності 21 квітня 2019-го", - повідомили у прес-службі Міністерства юстиції.

Верховна Рада кодекс про банкрутство фізичних осіб ухвалила 18 жовтня торік.

Мета кодексу - підвищити ефективність процедур банкрутства, рівень захищеності прав кредиторів і вдосконалити процедури продажу майна боржника на аукціоні. Таким чином, людям, які не можуть розрахуватися з боргами за кредитами, дозволили оголошувати себе банкрутами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колекторам заборонили викупляти кредити: подробиці

Справи про банкрутство фізичної особи має розглядати Господарський суд за місцем її проживання. Заяву може подати той, хто має борг за кредитами не менше 30 мінімальних заробітних плат. Або людина, яка протягом 2 місяців не сплачує половину платежів за позиками. Також має бути постанова державного виконавця, що у позичальника немає майна, за рахунок якого можна розрахуватися з кредитом.

У заяві боржник описує всі свої приватні борги, банківські кредити. Суд відкриває провадження про неплатоспроможність. Припиняють нараховувати відсотки, штрафи та пені. Разом із заявою до суду людина подає план, як розраховуватиметься з боргами. Можна пропонувати продати якесь майно. Після завершення всіх процедур суд виносить рішення про звільнення боржника від боргів.

Протягом 5 років із дня набрання чинності Кодексу про банкрутство діятимуть особливі умови реструктуризації заборгованості за іпотечними кредитами фізичних осіб в іноземній валюті. Їх переведуть у гривню за курсом Нацбанку на дату подання заяви про неплатоспроможність до Господарського суду. Боржник погашатиме кредит у 100-відсотковому розмірі від ринкової вартості квартири чи будинку. Її визначатиме банківський оцінювач. Цю суму пропорційно зменшать до частини тіла валютного кредиту, який вже виплатили.

Зараз ви читаєте новину «Розрахуватися з боргами стане легше: запрацював кодекс про банкрутство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути