Ексклюзиви
пʼятниця, 04 листопада 2011 14:14

Рада послухалася Януковича і скасувала відшкодування ПДВ експортерам зерна

Рада послухалася Януковича і скасувала відшкодування ПДВ експортерам зерна

Верховна Рада у четвер врахувала зауваження президента і повторно ухвалила закон "Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких інших законодавчих актів України про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності", виключивши норму про відновлення відшкодування ПДВ експортерам зерна.

За відповідний закон у п'ятницю проголосувало 266 депутатів при необхідному мінімумі 226 голосів.

Спочатку закон був ухвалений 20 жовтня, однак 3 листопада президент застосував до нього право вето.

Раніше до президента Віктора Януковича з проханням скасувати повернення ПДВ від імені найбільших світових зернотрейдерів, представлених в Україні, звернулася Американська торгова палата. У відкритому листі на адресу президента вона просить ветувати зміни в ПК в частині повернення з 1 січня 2012 року практики відшкодування ПДВ при експорті зернових, оскільки це створює непрозорі переваги для окремих гравців ринку.

Аграрії залишаться без інвестицій через зрив вільної торгівлі з Європою - експерт

Нагадаємо, що скасування нульової ставки ПДВ на операції експорту зерна набуло чинності з 1 липня 2011 року. Зазначимо, що в тому форматі скасування ПДВ без компенсаторних механізмів вдарило по аграріях, а не по тому, на кого було націлено.

Як повідомлялося, 20 жовтня парламент відновив відшкодування ПДВ експортерам, які купують зернові безпосередньо у виробників. Експерти чекають, що це призведе до зростання внутрішніх цін і дозволить сільгоспвиробникам краще підготуватися до наступного урожаю. Зернотрейдери у свою чергу побоюються погіршення конкуренції на ринку і нагадують, що механізм відшкодування ПДВ працює недосконало.

Аграріям потрібно 100 мільярдів щорічно, щоб хоча би досягти рівня 90-х - експерт

Раніше президент України підписав закон, яким скасовується експортне мито на пшеницю й кукурудзу.

7 жовтня Верховна Рада ухвалила закон про скасування мит на експорт пшениці та кукурудзи, але зберегла мито на експорт ячменю розміром 14%, але не менше ніж 23 євро за тонну. Відповідний закон Верховна Рада ухвалила в п'ятницю, 7 жовтня, 272 голосами за необхідного мінімуму 226.

Зараз ви читаєте новину «Рада послухалася Януковича і скасувала відшкодування ПДВ експортерам зерна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути