четвер, 01 листопада 2018 21:10

Програмісти, медики, аграрії: кому платитимуть вищі зарплати

Програмісти, медики, аграрії: кому платитимуть вищі зарплати
Наступного року зарплати підвищать у сфері виробництва та роботи без кваліфікації. Більше отримуватимуть медики, аграрії, працівники сфери гостинності, фінансисти. Фото: Корреспондент.net

У середньому щорічно зарплата українців зростає на 12-13%. Щоправда цього року виплати зросли на третину. Дехто підвищив зарплати на 50-70%. Таким чином роботодавці намагаються стримати трудову міграцію за кордон, розповіла Gazeta.ua експерт ринку праці Тетяна Пашкіна.

"Роботодавці змушені піднімати зарплати. По-перше, з 1 січня 2019-го до 4173 гривень зросте "мінімалка". До неї прив'язані всі інші виплати і тарифи. По-друге, українцям платять більше, щоб ті шукали роботу вдома. Не їхали у Польщу, Чехію, Німеччину чи Словаччину. Крім того, Чехія знову подвоїла квоти для українських заробітчан", - наголошує експерт.

Наступного року зарплати підвищать у сфері виробництва та роботи без кваліфікації. Більше отримуватимуть медики, аграрії, працівники сфери гостинності, фінансисти.

"Якщо Польща відпрацює спрощену процедуру підтвердження дипломів для працівників медичної сфери, то нам не дорахуватися медиків. Щоб втримати їх, роботодавці підніматимуть зарплати. Не виключено, що більше платитимуть програмістам. Щоправда вони вже сьогодні отримують найвищі зарплати в Україні", - каже Тетяна Пашкіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роботодавців оштрафували за неоформлених працівників на 4,5 млн грн

Найвищу середню зарплату отримують кияни — 13,6 тис. грн. Найнижчу — жителі Тернопільської та Чернівецької обл. - близько 7 тис. грн.

"На розмір зарплати впливають тарифи на проїзд у громадському транспорті, розмір орендної плати, ціни у магазинах, ресторанах та готелях. У столиці безумовно ці послуги коштують дорожче. Так, за проїзд у маршрутці доведеться заплатити від 7 гривень. В Івано-Франківську — 5. Насправді 13 тисяч гривень у Києві — це не багато. Адже за оренду квартири потрібно заплатити близько 6 тисяч. Крім того, оплатити дорогу, щоб добратися на роботу", - підсумовує експерт ринку праці.

У вересні до 9042 грн зросла середня зарплата українців. У серпні вона становила 8977 грн. Найвищі середні виплати отримували працівники фінансової та страхової сфери — майже 16 тис. грн у місяць. Найнижча середня зарплата у сфері медицини – 5,7 тис. грн, свідчать дані Держстату.

Зараз ви читаєте новину «Програмісти, медики, аграрії: кому платитимуть вищі зарплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути