понеділок, 26 березня 2018 14:20

Проблемні кредити продаватимуть зі знижкою

Проблемні кредити продаватимуть зі знижкою
Продаж проблемних кредитів зі знижками дозволить держбанкам уникнути можливих кримінальних переслідувань. Фото: Укрінформ

Ощадбанк пропонує продавати проблемні кредити на аукціонах зі знижками.

"Ми зараз в активній комунікації з Мінфіном і Кабміном, щоб запустити формулу, за якою працює Фонд гарантування вкладів, і дати можливість банкам використовувати голландський аукціон. Коли чиста вартість активу буде продаватися з можливістю дисконтування", - повідомив заступник голови правління Ощадбанку Андрій Стецевич, передає FinClub.

Це дозволить держбанкам уникнути в майбутньому можливих кримінальних переслідувань.

"У держбанків мало інструментарію для вирішення проблемних кредитів. Адже будь-яке списання або дисконтування тягне за собою кримінальний ризик для топ-менеджменту. Тому обирають стратегію, коли краще не приймати ніяких рішень по портфелю, ніж приймати хоч якісь", - прокоментував Стецевич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мораторій не діє: банки розпродають квартири клієнтів

За його словами, вже провели реструктуризацію 4-х компаній із заборгованістю на 4,2 млрд грн. У рахунок погашення заборгованості банку на баланс передали активи на 2 млрд грн.

Крім того, Андрій Стецевич нагадав, що понад 92% проблемної заборгованості банку - це найбільші 25 фінансово-промислових груп.

На балансах ліквідованих банків налічують 40 тис. іпотечних кредитів на суму 68 млрд грн. Понад 90% іпотечних позик видали до 2009 року в іноземній валюті за курсом 5 грн за дол. Купівля проблемних активів у першу чергу цікавитиме колекторські компанії. Водночас покупцями можуть бути і самі боржники, які викуповуватимуть кредити через третіх осіб, включаючи родичів.

Зараз ви читаєте новину «Проблемні кредити продаватимуть зі знижкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути