Ексклюзиви
вівторок, 07 квітня 2020 17:30

Підприємці не зможуть відновити бізнес після кризи - економіст про наслідки карантину

В Україні треба проводити масове тестування людей. Тоді можна буде дізнатися точну кількість хворих. Порахувати смертність від Covid-19. Без базового фактору, який визначає справжню ситуацію в країні, – тестування – влада не розуміє, що робити, розповів Gazeta.ua економіст Борис Кушнірук.

Які наслідки карантину для бізнесу?

Коштів уже недорахувалися наймані працівники, більшість з яких втратила будь-які доходи, пенсіонери та отримувачі інших соціальних виплат, державні та місцеві бюджети. Через запроваджений з 12 березня карантин постраждав малий бізнес та частина середнього. Поки влада послаблювати карантинні обмеження не планує. Не знаю, чи взагалі хтось із підприємців зможе відновитися після завершення карантину. Зараз не кажу про кав'ярні чи невеликі ресторани. Йдеться про малі бізнеси з виробничою діяльністю. Вони орендують приміщення для продажу продукції. Фактично уже перебувають у стані колапсу. Бізнесмени не мають оборотних коштів, щоб розпочати свою діяльність заново.

Автор: facebook.com/profile.php?id=1209232001
  Економіст Борис Кушнірук: "Можна дозволити бізнесу працювати, але з обмеженнями. Наприклад, зобов'язати підприємців проводити регулярне тестування співробітників, міряти їм температуру. Це не потребує витрат із бюджету".
Економіст Борис Кушнірук: "Можна дозволити бізнесу працювати, але з обмеженнями. Наприклад, зобов'язати підприємців проводити регулярне тестування співробітників, міряти їм температуру. Це не потребує витрат із бюджету".

Назвіть ризики, якщо карантин продовжать після 24 квітня?

Є інформація, що планують зупинити роботу практично усіх середніх та великих підприємств. Це прямий шлях до соціально-економічної катастрофи всієї країни. Надходження до державного бюджету припиняться. Коштів не побачать бюджети місцевих громад. Адже саме дохід із фізичних осіб та податки, які сплачує середній та великий бізнес, надходять до останніх. Це порушення економічного життя всього міста. Зупинка, наприклад, металургійних підприємств загрожує не тільки катастрофічними втратами доходів. Таким підприємствам буде важко повернути свої зовнішні ринки збуту. Умовно-постійні витрати, які нікуди не зникнуть, доведеться зарахувати до фінансових результатів діяльності. Тобто про прибутки підприємства можуть забути. Як і уряд про надходження до державного бюджету від податку на прибуток. Крім того, великі підприємства – важливі з точки зору надходжень валютної виручки в країну. В умовах скорочення переказів від заробітчан отримаємо ще й падіння експортної виручки. А тому створюється ще більший тиск на курс гривні.

Великі підприємства – важливі з точки зору надходжень валютної виручки в країну

Є намір зупинити діяльність тютюнових фабрик. На таких підприємствах жорсткий санітарно-епідеміологічний режим. Відбувається обов'язкова щоденна перевірка стану здоров'я працівників. Крім того, це високотехнологічні підприємства, де працює відносно небагато людей. Водночас економічний ефект для держави відчутний через велику частку податку в структурі ціни продукції. Якщо тютюнові підприємства зупиняться, зросте нелегальне виробництво тютюнових виробів. Це означатиме ще більші втрати податкових надходжень у держбюджет. При цьому влада всерйоз розглядає продовження карантину як спосіб посилення боротьби з коронавірусом. Насправді просто мавпує рішення, які приймають на Заході. Причому наслідує варіанти з якомога жорсткішими обмеженнями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як підтримати людей, які втратили роботу під час карантину – думка експерта

Які варіанти карантину підходять Україні?

Це шведський або латвійський досвід. Країни запровадили певні обмеження, але не настільки жорсткі, як у нас. Пояснюють, що карантин може завдати надзвичайної шкоди суспільству та країні в цілому, однак на поширення хвороби вплине мінімально. Тому кав'ярні та ресторани продовжують працювати, але за певних умов. Працівників регулярно тестують, проводять спеціальні санітарно-епідеміологічні процедури. У нас позакривали все. Заборонили роботу метро. Планують обмежити пересування приватного транспорту. Апофеозом абсурду учора стала ситуація, коли 14 правоохоронців упіймали людину в Дніпрі. Разом із відеокамерами та телебаченням взялися боротися з порушником карантину.

Карантин може завдати надзвичайної шкоди суспільству та країні в цілому, однак на поширення хвороби вплине мінімально

Що варто змінити?

Потрібно послаблювати карантинні заходи. Водночас робити це одномоментно і для всіх не варто. Можна дозволити бізнесу працювати, але з обмеженнями. Наприклад, зобов'язати підприємців проводити регулярне тестування працівників, міряти їм температуру. Це не потребує витрат із бюджету. Хочеш працювати – перевіряй найманих працівників за свій рахунок. Також необхідно дотримуватися певних норм при вході та виході з офісів, закладів. Встановити внутрішній розпорядок компаній і слідувати йому.

Хочеш працювати – перевіряй найманих працівників за свій рахунок

Як допомогти бізнесу у нинішніх умовах?

Щодо податків, то ставку єдиного соціального внеску однозначно треба зменшити до 10 відсотків (зараз мінімальна ставка ЄСВ 22% від мінімальної зарплати. – Gazeta.ua). Принаймні, щоб два наступні роки підприємці могли працювати в такому режимі. В ідеалі ставку варто зафіксувати на постійній основі. Для середніх та великих підприємств необхідне відтермінування сплати податку на додану вартість сировини чи напівфабрикатів, які закуповують. Тоді вдасться здешевити готову вироблену продукцію. Важливе питання транспортних, логістичних податків, портові збори. З наступного року варто відмовлятися від податку на виведений капітал. Якщо держава фактично нічого не може дати бізнесу, то не повинна хоч забирати.

Карантин запровадили з 12 березня. Поки обмеження оголосили до 24 квітня. На цей період роботу призупинили розважальні заклади, громадського харчування. Більшість громадян працюють віддалено. Декого відправили в неоплачувані відпустки. За останніми дослідженнями, без роботи залишилося 4% українців. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль каже, що карантин можуть продовжити до вересня. Водночас у травні обмеження обіцяють почати послаблювати.

Зараз ви читаєте новину «Підприємці не зможуть відновити бізнес після кризи - економіст про наслідки карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути